bandejj Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Wysłany: Dzisiaj 15:34 Co dodać co ująć w 450? Akwarium 450(150x60x60) litrów założone prawie 3 miesiące temu. Oświetlenie 2x80 w narazie świeci przez 5 godzin w ciągu doby. Podłoże to czarny piasek, dodatkowo dwa korzenie japońskie i łupek drzewiasty. Pod podłożem substrat jbl Basic plus. Od pewnego czasu podmienialem wodę głównie na torfianke z ro ze względu na wysokie pH (kolo 8,0) teraz udało mi się je troszkę ruszyć i wynosi 7,4. Chociaż ciągle coś je podnosi w akwarium :/ kh-5,gh-6.Niedługo zamierzam kupić butle co2 bo chce kupić 2-3 parki ramirezek. W tej chwili plywaja 30 x rodostomus, 5 x piskorek, 3 kiryski sterby (7 padło) kilka helmetow bo część też padła wraz z helenkami po których już nie ma śladu. Chciałbym dokupić jeszcze kilka pstrazenic na powierzchnię, może poradzą sobie z filmem bakteryjnym. Jakie ryby jeszcze proponujecie? Może być coś większego, skalary raczej odpadają. Czekam na propozycje ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Najpierw zacznij czytać, potem bierz się za ustalanie obsady. Ustal jaki biotop chcesz mieć i konsekwentnie się tego trzymaj w doborze obsady i parametrów wody pod tę obsadę. Jeśli chcesz mieć pielęgnice, usuń gruz i wymień go na piasek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 A co jest nie tak z moją obsadą? Do nauki czytania prędzej Ciebie mogę zachęcić ponieważ jak widać napisałem "czarny piasek" I druga sprawa przecież nigdzie nie napisałem, że zależy mi na biotopie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Niedługo zamierzam kupić butle co2 bo chce kupić 2-3 parki ramirezek. Możesz mi wyjaśnić, dlaczego Ramirezki potrzebują CO2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttsw Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Niedługo zamierzam kupić butle co2 bo chce kupić 2-3 parki ramirezek kolego wynalazłeś ryby które wykrzystują dwutlenek węgla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Możesz mi wyjaśnić, dlaczego Ramirezki potrzebują CO2? Oczywiście Od pewnego czasu mam problem ze zbiciem pH ostatnio po którejś podmianie z rzędu na torfianke z ro coś drgnęło, ale wiadomo, że pH na poziomie 7,4 nie jest jeszcze wystarczające dla ramirezek dlatego planuje zakup butli co2, która poza tym, że usprawni wzrost i rozwój roślin pomoże obniżyć i utrzymać pH na poziomie niższym niż w tej chwili Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttsw Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Problem jest w tym że pielegniczka Ramireza nie toleruje jakiego kolwiek nawożenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Twoim problemem nie jest wysokie pH, tylko wysokie KH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Twoim problemem nie jest wysokie pH, tylko wysokie KH. Kh 5 to wysokie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttsw Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 tak zjedz do 2 to ph samo poleci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 To nie jest takie proste, ale walczę Dziś zrobiłem podmianę 50% głownie na torfianke, częściowo z ro jutro zobaczymy co się zmieniło. Jednak post miał na celu ustalenie jakie gatunki rybek mogę z czasem dokupić ? Co większego polecacie? Jeśli trzeba to z ramirezek mogę zrezygnować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttsw Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 z czego ta torfianke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 z czego ta torfianke? Częściowo z ro częściowo z kranówki a resztę uzupełniłem czystym ro Bardzo wolno kapie woda z ro przez armatę torfową dużo wolniej niż kranówka Wie ktoś jaka może być tego przyczyna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttsw Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 (edited) jaki torf o to mi chodzi bo ja 3,5-4,5 to nie mozliwe ze masz KH5 I PH7,4 Edited July 15, 2016 by barttsw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Dokładnie torf pH 3,5-4,5 jak to niemożliwe skoro tak jest?;-p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttsw Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 bo ty masz chyba jakas wode ro nie wiadomo jaka ale to nie moj problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 bo ty masz chyba jakas wode ro nie wiadomo jaka ale to nie moj problem Tzn ? co z nią nie tak? bo nie bardo rozumiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Jak chcesz torfianke, to nie lej kranówy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Jak chcesz torfianke, to nie lej kranówy... yyyy czyli jeżeli torfianka to tylko ro? ok.... a co z tymi rybkami bo nadal się niczego nie dowiedziałem a Ty jesteś ekspertem od obsady... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Jeśli mieszasz RO z kranówką to 'torfianka' Ci z tego marna wyjdzie, bo nie zakwasisz tak, jak należy - KH Ci zwyczajnie nie puści. Ustabilizuj parametry i zdecyduj się, czy chcesz czarne wody, wody przejrzyste, czy high-tech. Wtedy będzie można gadać o obsadzie. Na chwilę obecną masz ryby z czarnych wó, a wspominasz o zakupie delikatnych ryb z wód przejrzystych, po czym o dozowaniu dwutlenku węgla. No i ten 'czarny piasek', jeśli to z tej samej serii co mój (czytaj: sztucznie barwiony) to podaj choć granulację. Jeśli na bazie bazaltu... cóż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Jeśli chodzi o torfianke to faktycznie, ale w większości była właśnie z ro:) Wolałbym mieć wodę przeźroczystą z tym, że nie miałem wyjścia by ruszyć te parametry zrobiła się lekko brązowa przez torf. A jeśli chodzi o podłoże to żwirek kwarcowy 0,8-1,2 podobno przystosowany do rybek dennych bez ostrych krawędzi z atestem PZH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttsw Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 (edited) nie wierze wte piaski jak piasek to zew lub scopex po drugie ten twoj substrat robi zla robote podnosi ci parametry co do torfianki to niema ze wiekszosc ro wyjatkiem jest że masz dobra kranowke tak jak ja (gh 5 ph 6,8) ja sobie moge pozwolic na mieszanie ale i tak robie 90%RO 10% kranowki i tak jak mateusz napisał zdecyduj sie co chcesz ale jak chcesz HT to cie jeszcze troche zakupów czeka i to nie małych bo zbiornik trzeba przemeblowac Edited July 16, 2016 by barttsw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted July 16, 2016 Author Share Posted July 16, 2016 Właśnie chodzi o to żeby dobrać jeszcze jakieś rybki do istniejącego zbiornika bez dodatkowych zakupów... Dlatego zwracam się do Was. Tak jak mówiłem zrobię testy w najbliższym czasie i okaże się jak ostatnia podmiana wpłynęła na parametry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 Zrób próbę tego podłoża, całkiem możliwe że to ono ciągnie Ci to pH w górę. Atesty niestety tego nie gwarantują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barttsw Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 Zrób próbę tego podłoża, całkiem możliwe że to ono ciągnie Ci to pH w górę. Atesty niestety tego nie gwarantują. piasek jak piasek ale to jego substrat ciagnie w gore parametry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts