mmmonika Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 (edited) Witam. Pierwszy raz jestem na forum ale do rzeczy - mam od niedawna zbiornik 240 l (dostałam go zaniedbanego z glonami )w zbiorniku pracował filtr wew. aquael turbo 1000. Dostałam też drugi filtr zew.project pjf 501 ma 800l/h podłączyłam go również, wszystko wraca do normy, glonów mniej, zakupiłam świetlówki flora -glo. Pytanie mam takie - czy filtr FILTR HW-303B UV ZEW. KUBEŁKOWY 1400l/h sprawdzi się w tym zbiorniku? Bo jak na razie chodzą te co mam ale strasznie dużo tego sprzętu i myślę, że długo nie wytrzymają (nie wiem ile mają lat). Drugie pytanie - czy uv jest potrzebne? Trzecie pytanie - to może poczekać kupić lepszy filtr do 240l? Proszę o odpowiedź. ph-7,4 no2-0,01 no3-ok.30 gh-20 kh-8 Pisownia. /Miniu/ Edited July 9, 2016 by Miniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Brałbym 304 i bez uv jeśli ma to być docelowo jedyny filtr(z mechanikiem w środku 303 da radę). Uv o takiej mocy nic nie daje a łatwo stłuc klosz przy czyszczeniu przez jego konstrukcję.Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmmonika Posted July 10, 2016 Author Share Posted July 10, 2016 Dziekuje za rade!Zakupie ten 304 nie chce juz miec drugiego w srodku zbiornika... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmmonika Posted July 14, 2016 Author Share Posted July 14, 2016 Jeszcze nie zakupiłam... Po przeszukaniu forum zastanawiam się nad jbl e 901 plus mój wew aqarel 1000 Trochę przestraszył mnie hw, dużo ludzi narzeka że cieknie Co wy na to? Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Ja z JBL e901 nie miałem większego problemu. Chodził u mnie w baniaku Tanganika 112 litrów. Woda kryształ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmmonika Posted July 14, 2016 Author Share Posted July 14, 2016 Wszystko super tylko ja mam 240l ,uzywki boje sie kupic a na nowy mam tylko 350 zl...ten wew.moj ma wedlug producenta 1000 l/h czy to polaczenie zda egzamin ??? Moze ryzykowc chinczyka z 1400 przeplywu? Help!!!! Regulamin 6.1. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Jbl e901 zalecany jest do akwarium od 90 do 300 litórw więc do Twojego baniaka będzie ok. Przepływ 900 l/h to też dobry wynik. Chińczyk ... to wolałbym już używany kupić takie samo ryzyko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Jeżeli kombinujesz między HW a JBLem, to bez zastanowienia bierz JBLa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Mam HW ponad rok. Nie cieknie i raczej nie ma zamiaru. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrkojiro Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 (edited) A ja bym się zastanowił i ustalił wszystkie za i przeciw. Bo ten chińczyk akurat problemów nie sprawia i ma wyższą wydajność. JBL natomiast rekomendowany jest do 300 litrów i trzeba wziąć na to poprawkę bo bez wspomagania mechanicznego przy tym litrażu bym go nie użył. Pod względem wykonania i renomy na pewno JBL na plus. Imo oba wybory są dobre i postawiłbym znak równości pomiędzy nimi, oczywiście jeśli chodzi o ciszę+wydajność+bezawaryjność. Jednak warto mieć na uwadze to, że plastik użyty w chińczyku jest gorszej jakości, zaczepy są bardziej delikatne no i trzeba na to uważać. Poza tym węże są bardziej sztywne. No ale z czegoś niższa cena musi wynikać. Zastanowiłbym się nawet na HW-304, który ma chyba 3-4l większą pojemność na media filtracyjne, a przepływ oczywiście możesz wyregulować zaworem. Dzięki temu masz baardzo wydajną filtrację. Edited July 15, 2016 by mrkojiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmmonika Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Dziękuje za wszystkie opinie Bardzo mi pomogliście ,wybrałam hw 303b już zamówiłam koło wtorku będzie Zobaczymy co to za cudo ....obym nie żałowała...ps.mój stary filtr ma 14 lat (nie wiem ile chodził u poprzednich właścicieli),firma już ich nie produkuje ,brak o nim opini a działa !!!Chińczykowi tyle nie wróżę ale czas pokaże pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Hw chwaliłem jakiś rok, póki nie zaczął cieknąć.Lepszym wyjściem byłby tamten jbl plus wewnętrzny filtr, bo chińczyk w teorii ma większy przepływ, a w praktyce...Wiele mocniejszy nie jest, a prądu zżera więcej. No ale to już musztarda po obiedzie. Oby służył długo.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmmonika Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Poproszę o zamknięcie tematu bo już żałuję nie wracajmy już do tego... Musztarda po obiedzie... Tak się mówi chyba... Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Gdzie kupiłaś ten filtr? Jak na necie to żaden problem aby go zwrócić nie musisz podawać przyczyny zwrotu jednie informujesz sprzedawcę o zwrocie i odstąpieniu od umowy i odsyłasz sprzęt . I kup tego e901 Lumia 640 Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 16, 2016 Share Posted July 16, 2016 Gdzie kupiłaś ten filtr? Jak na necie to żaden problem aby go zwrócić nie musisz podawać przyczyny zwrotu jednie informujesz sprzedawcę o zwrocie i odstąpieniu od umowy i odsyłasz sprzęt . I kup tego e901 Postąpiłbym tak samo. Jbl e901 będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts