Jump to content

pilnie sprzęt w akwarium

Recommended Posts

Witam.

Pierwszy raz jestem na forum ale do rzeczy - mam od niedawna zbiornik 240 l (dostałam go zaniedbanego z glonami )w zbiorniku pracował filtr wew. aquael turbo 1000. Dostałam też drugi filtr zew.project pjf 501 ma 800l/h podłączyłam go również, wszystko wraca do normy, glonów mniej, zakupiłam świetlówki flora -glo. Pytanie mam takie - czy filtr FILTR HW-303B UV ZEW. KUBEŁKOWY 1400l/h sprawdzi się w tym zbiorniku? Bo jak na razie chodzą te co mam ale strasznie dużo tego sprzętu i myślę, że długo nie wytrzymają (nie wiem ile mają lat). Drugie pytanie - czy uv jest potrzebne? Trzecie pytanie - to może poczekać kupić lepszy filtr do 240l?

Proszę o odpowiedź.

ph-7,4

no2-0,01

no3-ok.30

gh-20

kh-8

Pisownia. /Miniu/

Edited by Miniu

Brałbym 304 i bez uv jeśli ma to być docelowo jedyny filtr(z mechanikiem w środku 303 da radę). Uv o takiej mocy nic nie daje a łatwo stłuc klosz przy czyszczeniu przez jego konstrukcję.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze nie zakupiłam... Po przeszukaniu forum zastanawiam się nad jbl e 901 plus mój wew aqarel 1000

Trochę przestraszył mnie hw, dużo ludzi narzeka że cieknie :-(

Co wy na to?

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Wszystko super tylko ja mam 240l ,uzywki boje sie kupic a na nowy mam tylko 350 zl...ten wew.moj ma wedlug producenta 1000 l/h czy to polaczenie zda egzamin ??? Moze ryzykowc chinczyka z 1400 przeplywu? Help!!!!

Regulamin 6.1. Mapet

Jbl e901 zalecany jest do akwarium od 90 do 300 litórw więc do Twojego baniaka będzie ok. Przepływ 900 l/h to też dobry wynik. Chińczyk ... to wolałbym już używany kupić takie samo ryzyko.

A ja bym się zastanowił i ustalił wszystkie za i przeciw. Bo ten chińczyk akurat problemów nie sprawia i ma wyższą wydajność. JBL natomiast rekomendowany jest do 300 litrów i trzeba wziąć na to poprawkę bo bez wspomagania mechanicznego przy tym litrażu bym go nie użył. Pod względem wykonania i renomy na pewno JBL na plus. Imo oba wybory są dobre i postawiłbym znak równości pomiędzy nimi, oczywiście jeśli chodzi o ciszę+wydajność+bezawaryjność. Jednak warto mieć na uwadze to, że plastik użyty w chińczyku jest gorszej jakości, zaczepy są bardziej delikatne no i trzeba na to uważać. Poza tym węże są bardziej sztywne. No ale z czegoś niższa cena musi wynikać.

Zastanowiłbym się nawet na HW-304, który ma chyba 3-4l większą pojemność na media filtracyjne, a przepływ oczywiście możesz wyregulować zaworem. Dzięki temu masz baardzo wydajną filtrację. 

Edited by mrkojiro

Dziękuje za wszystkie opinie :razz: Bardzo mi pomogliście ,wybrałam hw 303b już zamówiłam koło wtorku będzie  :razz:

Zobaczymy co to za cudo ....obym nie żałowała...ps.mój stary filtr ma 14 lat (nie wiem ile chodził u poprzednich właścicieli),firma już ich nie produkuje ,brak o nim opini a działa !!!Chińczykowi tyle nie wróżę ale czas pokaże :razz: pozdrawiam

Hw chwaliłem jakiś rok, póki nie zaczął cieknąć.

Lepszym wyjściem byłby tamten jbl plus wewnętrzny filtr, bo chińczyk w teorii ma większy przepływ, a w praktyce...

Wiele mocniejszy nie jest, a prądu zżera więcej. No ale to już musztarda po obiedzie. Oby służył długo.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Gdzie kupiłaś ten filtr?

Jak na necie to żaden problem aby go zwrócić nie musisz podawać przyczyny zwrotu jednie informujesz sprzedawcę o zwrocie i odstąpieniu od umowy i odsyłasz sprzęt .

I kup tego e901

Lumia 640

Gdzie kupiłaś ten filtr?

Jak na necie to żaden problem aby go zwrócić nie musisz podawać przyczyny zwrotu jednie informujesz sprzedawcę o zwrocie i odstąpieniu od umowy i odsyłasz sprzęt .

I kup tego e901

Postąpiłbym tak samo. Jbl e901 będzie zdecydowanie lepszym wyborem.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...