tomasz XxX Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 (edited) Witam kupiłem glonojada ale nie wiem jak się nazywa czy ktoś rozpozna? Wczoraj kupiłem też glonojada Ancistrus i dzisiaj do południa dożył. Wie ktoś dlaczego mógł zdechnąć? Parametry ok. W akwarium jeszcze 6 gupików , 1 molinezja , 2 platki i bojownik syjamski. Boje się że ten biały zakupiony dziś też padnie chce zapobiec temu. Edited June 18, 2016 by tomasz XxX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 [...]Parametry ok. W akwarium jeszcze 6 gupików , 1 molinezja , 2 platki i bojownik syjamski. [...] Złota ryba wygląda jak gyrinocheilus aymonieri jednak stuprocentowej pewności nie mam. Na pewno Twoje parametry nie są "OK". Masz ryby różniące się pod względem wymagań parametrów. Nie wiemy nic o litrażu akwarium, filtracji, itd. więc nie możemy Ci pomóc w tym momencie. Przyczyn zgonu ryb może być wiele. Osobiście obstawiałbym w ciemno złe warunki panujące w Twoim akwarium. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz XxX Posted June 18, 2016 Author Share Posted June 18, 2016 Robiłem 3 różne testy kropelkowe, paski 6w1,etc wykazują że jest wszystko dobrze. Temperatura 25/26 stC, Filtracja 24h non stop, litraż 100l, woda podmieniana regularnie. Przy zakupie ryb zwracam uwagę żeby miały zbliżone potrzeby co do temperatury,ph,litrażu itd. Co jest więc nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 1. Wszystko dobrze znaczy co dokładnie? 2. Za ciepło dla pawików. 3. Jakie dokładnie wymiary akwarium? 4. Ile litrów podmieniasz, jak często? To wszystko jest naprawdę istotne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Kolego, prosimy o konkrety. "OK" i "Dobrze" nic nam nie mówi, bo masz ryby wód twardych(żyworódki) z rybami wód miękkich(bojownik). Do tego ryby wód umiarkowanie ciepłych (gupik/platka) z rybami wód tropikalnych (molinezja/bojownik). Zakup glonojada syjamskiego był słabym pomysłem, to ryba rosnąca do 20cm+, z wiekiem może przejawiać agresję względem współmieszkańców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz XxX Posted June 18, 2016 Author Share Posted June 18, 2016 (edited) http://www.gupiki.e-akwarium.com/temperatura.htmlZ tgo co wiem to gupiki muszą mieć około 22-27stopni także w sklepie na ich etykiecie było tak samo.Ponadto gupikom od pół roku nic się nie dzieje mają się super akwarium przeszło ospę wszystkie były chore, a gupiki nie. Mniejsza w to.Jakiego glonojada proponujecie zatem skoro glond syjamski to słaby pomysł? Kolego, prosimy o konkrety. "OK" i "Dobrze" nic nam nie mówi, bo masz ryby wód twardych(żyworódki) z rybami wód miękkich(bojownik). Do tego ryby wód umiarkowanie ciepłych (gupik/platka) z rybami wód tropikalnych (molinezja/bojownik). Zakup glonojada syjamskiego był słabym pomysłem, to ryba rosnąca do 20cm+, z wiekiem może przejawiać agresję względem współmieszkańców. http://www.gupiki.e-akwarium.com/temperatura.htmlZ tgo co wiem to gupiki muszą mieć około 22-27stopni także w sklepie na ich etykiecie było tak samo.Ponadto gupikom od pól roku nic się nie dzieje mają się super akwarium przeszło ospę wszystkie były chore a gupiki nie. Mniejsza w to.Jakiego glonojada proponujecie zatem skoro glon-d syjamski to słaby pomysł? No3 okNO2 okGH okKH okpH okcl2 okResztę pisałem powyżej.Podmieniam około 1/2 wody raz na 3-4 tygodnie woda około tygodnia odstana plus uzdatniacz aquasafe. Dno też czyszczone odkurzaczem itd. Już nie wiem co mam jeszcze napisać... Edited June 19, 2016 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 No3 okNO2 ok GH ok KH ok pH ok cl2 ok Mój rak dostał raka :/ 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz XxX Posted June 18, 2016 Author Share Posted June 18, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Gadasz, moja wypowiedź jest w 100% OK. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz XxX Posted June 18, 2016 Author Share Posted June 18, 2016 (edited) Eksperci... Edited June 18, 2016 by tomasz XxX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Podaj liczby, nie "ok", dla każdej ryby inne parametry są ok, nie ma czegoś takiego jak pH dobre dla wszystkich ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 (edited) No3 ok NO2 ok GH ok KH ok pH ok cl2 ok Jakie wartości? Nie ma czegoś takiego jak wskazanie "ok" dla twardości, czy odczynu? Jak ktoś się zapiera, że parametry są "ok" ale broni przed podaniem wartości, to chyba przyznasz, że sprawa śmierdzi? Ponadto gupikom od pól roku nic się nie dzieje mają się super akwarium przeszło ospę wszystkie były chore a gupiki nie. Mniejsza w to. Jakiego glonojada proponujecie zatem skoro glon-d syjamski to słaby pomysł? Najlepszy glonojad to akwarysta. Ryby nie będą sprzątać akwarium za Ciebie, a wszystkie 'glonojady' więcej produkują dla glonów nawozu, niż zjadają glonów. Eksperci... Jeśli przychodzisz na forum z zamiarem, że wszystko, co zostanie Ci powiedziane, musisz skontrować (swoją drogą w chamski i mało skuteczny sposób), to po co w ogóle piszesz posta, skoro i tak wiesz lepiej? Edited June 19, 2016 by Dhuz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krucka Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 Testy pokazują ci "ok" zamiast wartości? Skąd takie wziąłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 Na 99 procent zatrucie związkami azotu. Zresztą chwilę temu założyłeś wątek(na którym widać np. jaki masz filtr) w którym historia była podobna a i tak nie posłuchałeś więc nie wiem czego oczekujesz. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 W mojej tanganice jest pH-8, GH-18 i jest "ok"...ale dla muszlowców. Dla Neonek innesa "ok" to pH 6 i najlepiej GH -0. Czyli skoro u mnie w baniaku jest "ok" to mogę dołożyć wspomniane neonki...? Zostawiam do refleksji osobom, które piszą "parametry w normie/ok/w porządku/itd..." Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vexatus Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Eksperci... Skoro wiesz lepiej to po co pytasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts