Verteo Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 (edited) Witam, obecnie zastanawiam się nad zmianą oświetlenia w moim akwarium. Posiadam aktualnie 3 rośliny (niedługo planuje zakupić ich więcej), lecz wydaje mi się, że dwie 18w im nie wystarczają. Czytałem również, że pod wpływem wysokiego światła znikają również okrzemki. Mógłby ktoś doradzić jakie świetlówki dla mojego akwarium były by w porządku? Moje wymiary akwarium: świetlówka - 60cm Dane akwarium: Podłoże - JBL Aquabasis Nawozy - Aqua Plant (mikroelementy) Nawozy które chcę wprowadzić - AquaArt K+ PLUS, Carbo Do każdej podmiany dodaję - AquaSafe Rośliny - 1x Acorus decorum, 2x echinodorus magdalensis Za wszelką pomoc bardzo dziękuje Edited June 13, 2016 by Verteo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 Ja bym dał dwie świetlówki 35 W T5. Jedna 6500K a druga 8500K. Wyjdzie wtedy 0,5 W/L w zaokrągleniu. Starczy dla średnio-wymagających roślin, a być może tez dla tych bardziej wymagających. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 Dając 2 świetlówki 35 Watt'owe wyjdzie 0,625 W/l przy prostym liczeniu i biorąc pod uwagę wymiary akwa a nie ilość wody... a przy tej ilości dobrze by było pomyśleć o CO2... To może tak od początku warto zacząć czyli od tego jakie rośliny chce się uprawiać a potem myśleć o świetle, nawozach, itd. Bo dla dwóch żabienic wystarczy 36W(2x18)czyli to co jest w standardowej pokrywie. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Verteo Posted June 14, 2016 Author Share Posted June 14, 2016 (edited) Chciałbym uprawiać rośliny te dosyć proste lub średnie w uprawie. Myślę, że kupię: Limnophila sessiliflora, Cabomba caroliniana, Hygrophila polyspera. Edited June 14, 2016 by Verteo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 No to tym roślinom wg mnie wystarczy to co jest w standardowej pokrywie. Ale niech się wypowiedzią jeszcze osoby, lepiej znające temat. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Verteo Posted June 14, 2016 Author Share Posted June 14, 2016 (edited) Chciałbym jednak zwiększyć i polepszyć moc oświetlania mojego akwarium. Edited June 14, 2016 by Verteo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 Faktycznie w tamtym poście źle coś zliczyłem(nie mam pojęcia jak ). Jeśli zależy Ci na lepszym oświetleniu to pomyśl nad CO2 i może jakimiś bardziej wymagającymi roślinami. Do tych które podałeś powinno starczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 Chciałbym jednak zwiększyć i polepszyć moc oświetlania mojego akwarium. Do tego oświetlenia co masz dodaj 1x24w http://allegro.pl/oswietlenie-dodatkowe-t5-1x24w-pokrywy-60-70-80cm-i5179319412.html, w zupełności wystarczy. Do aukcji trzeba jeszcze doliczyć koszty świetlówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts