radix Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Jaka belka ze światłem do 240l? Obsada:Gurami Mozaikowe,Tęczanka Neonowa,Kirysek Szmaragdowy. Ledy,czy świetlówki?...i jakiej mocy? Roślinki raczej nabędę niewymagające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Swiatlo robisz pod rośliny nie pod ryby. Jeśli rośliny malo wymagające to spokojnie starczy 0.4w/l t5 lub 0.3-0.35lumena z ledow Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 5, 2016 Author Share Posted June 5, 2016 Gurami ponoć lubią dobrze oswietlone zbiorniki tęczanki znowu niekoniecznie coś chyba trzeba wypośrodkować w takim razie jaką belkę byś zaproponował raiders? taką gotową. ...i pływające roślinki chyba będzie ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Celowałabym w bezpieczne 70-100W (0,3-0,4W/l). Tym samym szukasz belki 2-3x39W lub 2x54W w świetlówkach T5. Jeśli chodzi o LEDy... Większość gotowych belek LED to żart, lepsze możesz dostać na zamówienie (chyba nawet ktoś z forum takie robił, ale nie jestem pewna), tylko od razu mówię, że koszt na wejściu będzie nieporównywalnie większy, ale za to lepsze sterowanie i potem pewna oszczędność na prądzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 5, 2016 Author Share Posted June 5, 2016 ale w co uderzać,Ledy,czy świetlówki? jakiś cynk do producenta led? dzięki yuurei na pewno chciałbym oszczędnie,ale i optymalnie do mojego akwa:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Generalnie aktualnie to trochę kwestia gustu i pieniędzy, ja planuję po wakacjach jakoś brać się za własną beleczkę LED, ale samoróbkę, nie kupowaną. T5 są "bezpieczne", sprawdzone, nie ma wielkich kombinacji z doborem barwy (6500K+6500K, 6500K+8500K lub 6500K+10000K z takich sensownych), jeśli ma być oszczędnie to bierz T5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Koszt belki t5 a zakup belki Led na zamówienie jest niemal identyczny. Różnica w oświetleniu i oszczędności juz znaczna. Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 5, 2016 Author Share Posted June 5, 2016 To jakiś namiar może? Nawet wolę dać komuś zarobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 (edited) Jeśli zamierzasz trzymać ryby labiryntowe to powinieneś zdecydować się na pokrywę, a nie na belkę, bo rozumiem, że chodzi CI o belkę oświetleniową stawianą na zbiorniku, a zbiornik będzie otwarty. Gurami ponoć lubią dobrze oswietlone zbiorniki tęczanki znowu niekoniecznie coś chyba trzeba wypośrodkować Dwa różne biotopy. Tęcznaki wolą twardszą wodę a ich środowisko określane jest jako "skąpane w słońcu". Gurami preferują wodę miękką. Nie powinno się łączyć tych dwóch gatunków razem. Edited June 5, 2016 by DavyJones Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 6, 2016 Author Share Posted June 6, 2016 Witam! No taką obsadę doradził mi kolega Dhuz:-)Ponoć expert;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 Gurami tylko miękkolubne? Może czekoladowiec, ale nie mozaikowe, czy dwuplame. Tęczanki neonowe nie są gatunkiem wybitnie twardolubnym, ani lubiącym rozświetlone zbiorniki. Te ryby potrzebują cienia, a płynny beton im nie służy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 6, 2016 Author Share Posted June 6, 2016 W takim razie może "na górę"zamiast Gurami zaproponujesz coś o rozmiarach zbliżonych do Gurami(a tak mi się podobają własnie Mozaikowe i Dwuplame) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 (edited) Gurami tylko miękkolubne? Może czekoladowiec, ale nie mozaikowe, czy dwuplame. Tęczanki neonowe nie są gatunkiem wybitnie twardolubnym, ani lubiącym rozświetlone zbiorniki. Te ryby potrzebują cienia, a płynny beton im nie służy. No dobra. Podawane zakresy twardości i PH w pewnym miejscu, dla tych ryb pokrywają się. Edited June 6, 2016 by DavyJones Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 6, 2016 Author Share Posted June 6, 2016 No dobra. Podawane zakresy twardości i PH w pewnym miejscu, dla tych ryb pokrywają się. Gurami tylko miękkolubne? Może czekoladowiec, ale nie mozaikowe, czy dwuplame. Tęczanki neonowe nie są gatunkiem wybitnie twardolubnym, ani lubiącym rozświetlone zbiorniki. Te ryby potrzebują cienia, a płynny beton im nie służy. To w takim razie ,czy obsada Gurami Mozaikowe,Tęczanka Neonowa i Kirysek Szmaragdowy "zagra"? Pytam chyba do znudzenia,ale wolę mieć pewność:-)I Jakie światło polecicie do takiej obsady? Wolałbym belkę i akwarium przykryte szybą. Dzięki i pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Zagra, tylko pamiętaj, że kiryskowate potrzebują piasku jako podłoża. 9-12 GH i pH 7-7.2(tęczanki niezbyt znoszą środowisko kwaśne). Temperatura oscylujaca w okolicy 25-26 stopni i ryby powinny mieć zapewnione optymalne warunki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Piasek już "wyprany" Ph z testów jak wcześniej pisałem 7,4-7,6 GH-10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Jeśli znajdą się w dekoracji korzenie i liście, to może uda się zbić trochę - choć nie jest to zły wynik dla takiej obsady - to też zależy od twardości węglanowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Hej temat o doborze światła a dyskusja o obsadzie i wymaganiach.... Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 (edited) KH-5 wg.moich testów. Faktycznie trochę odeszliśmy od tematu,ale to wynik: Jeśli zamierzasz trzymać ryby labiryntowe to powinieneś zdecydować się na pokrywę, a nie na belkę, bo rozumiem, że chodzi CI o belkę oświetleniową stawianą na zbiorniku, a zbiornik będzie otwarty. Dwa różne biotopy. Tęcznaki wolą twardszą wodę a ich środowisko określane jest jako "skąpane w słońcu". Gurami preferują wodę miękką. Nie powinno się łączyć tych dwóch gatunków razem. Wracamy na właściwy tor Więc wolałbym belkę LED(chyba oszczędniejsza opcja w dłuższym okresie) lub świetlówki. Akwarium mam zamiar przykryć szybą,więc nie powinno być problemów z zasuszonymi zwierzątkami na podłodze Macie może namiar na kogoś z forum,wykonującego takie oświetlenie,lub jakieś przykłady z internetu? Nie chodzi mi o wymiary,czy nawet sam wygląd,ale bardziej o parametry światła (lumeny,jasność),bo moc wybiorę tak 0,4-0,5W/l Jeszcze jedno: Światło,filtrację,ogrzewanie dobiera się do objętości brutto,czy netto akwarium? ,bo wiadomo,że 240l brutto to jakieś 180-190 netto. To pytanko chciałem już dawno zadać,ale jakoś teraz mi się przypomniało Edited June 7, 2016 by radix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Jeszcze jedno: Światło,filtrację,ogrzewanie dobiera się do objętości brutto,czy netto akwarium? ,bo wiadomo,że 240l brutto to jakieś 180-190 netto. To pytanko chciałem już dawno zadać,ale jakoś teraz mi się przypomniało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Dobiera się do akwarium. Światło do roślin (ale też w zależności od szkła), ogrzewanie do potrzeb i warunków otoczenia, filtrację do obsady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Dobiera się do akwarium. Światło do roślin (ale też w zależności od szkła), ogrzewanie do potrzeb i warunków otoczenia, filtrację do obsady. Oczywiście,ale np,co do roślin powiedzmy to mało wymagające 0,3-0,5 W/l średnio wymagające to już wiadomo więcej i teraz dobierając powiedzmy żeby było prościej 100W do 240l brutto to wychodzi 0,41W/l a już licząc netto samej wody to już 0,55,może to nieduża różnica przy takim zbiorniku,ale jednak. Tak samo( wg.mnie oczywiście) sprawa ma się z doborem filtra,i tak: jak czytałem to filtr dobiera się do wielkości akwa x3,czyli (jak dobrze rozumuje) to filtr do poj.brutto u mnie to 720 l/h (wiem,wiem powinien być większy) ,ale policzyć samą wodę to już tylko 540 l/h,a dobrze wiemy,że im "sprzęt do więcej " to drożej. To taka moja czysta ciekawość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Oświetlenie możesz liczyć dla akwarium obciętego o podłoże - to faktycznie ma pewne znaczenie. Filtrację - zawsze dla całości, realny przepływ i tak jest znaaacznie mniejszy niż deklarowany (mierzony na pusto). Ja tam wyznaję co za dużo filtracji to zdrowo Co do grzałki - tu z kolei stosuję zasadę im mniej tym lepiej, jeśli masz zimno w domu i naprawdę sporo musisz zagrzać - weź dwie po połowie mocy, dużo bezpieczniej niż jedną mocną. Wiem, że zaraz ktoś powie, że bierz Jagera, to się nie psuje, ale mi chciał ugotować ryby i już żadnej grzałce nie zaufam Najlepiej tak naprawdę zewnętrzny termostat, wtedy moc może być dowolnie duża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radix Posted June 8, 2016 Author Share Posted June 8, 2016 Witam! Znalazłem kilka belek oświetleniowych LED i świetlówkowych na internecie,a więc: 1) https://www.clarias.pl/aluminiowa-belka-oswietl-4aqua-hdd-2x54w-120cm-p-6893.html 2X6500K 2) https://www.clarias.pl/belka-oswietleniowa-odyssea-dual-pro-2x54w-120-140cm-p-6486.html 6500+8500K 3) https://www.clarias.pl/lampa-beamswork-power-led-800-120cm-p-6822.html 4) http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-aqua-nova-nlt5-1200-2x54w-t5-i6134310219.html Każda dobra,czy wszystkie do niczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts