raiders Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Hej Co polecacie do Iwagumi na tył zbiornika ? Na przód pójdzie monte carlo /m.henio+ parvula szukam czegoś na tył max 15 cm ... staurogyne repens ? Czy pozostać przy monte carlo/m.henio +parvula na tył ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 Może Acicularis, ew. Vivipara ( rośnie wyższa, ale można ją przycinać ). Łatwiej było by dobrać jak byś pokazał suchy aranż i podał wymiary baniaka i oświetlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 6, 2016 Author Share Posted June 6, 2016 Sławek aranżu jako takiego na razie nie ma bo czekam na podłoże ,ale ma się to mniej więcej przedstawiać tak ze z prawej strony góra/wzgórze i spadek w lewą stronę oczywiście wszystko pochylone do frontu ( tył wyżej ,przód niżej) Na chwilę obecną dysponuję: Akwarium 112L proste Belka 3x 24 .. nie wiem czy nie będzie za mało światła w razie "w " mam 2 beleczkie led 1w x10 położę je wzdłuż zbiornika aby doświetlić ,ale rozważam zamianę tej belki na 4 x24w świetlówki 6500k ,8500k grolux ,10k wszystkie sylvanii co2 z butli 2kg + atomizer Podłożę H.E.L.P. soli plants Podsypki ADA + jbl florapol 15kg scenery stone Roślin nie kupowałem bo czekam aż zasypię i zobaczę co z aranżu wyjdzie ,przy dobrym wietrze powinienem w środę już coś działać . Jednak z roślinek wstępnie zaplanowałem sobie górę z prawej strony i przód pokryć monte carlo ,a lewą stronę całą parvulą z tyłu dać staurogyne repens w 2-3 miejscach . Zastanawiałem się nad Viviparą bardzo ładna roślinka ale za duża ,zbiornik ma 40cm wysokości a roślina potrafi do 100 urosnąć ,a zbrodnią by było ją ciąć do 30-35cm dla trego szukam czegoś niższego do max 15-20cm co da tylko delikatne tło dla kamieni . Acicularis również biorę pod uwagę Rozważałem też coś z łodygowców np Alternathera reinicki red mini , leobelia cardinalis purpurowa ,hottonia inflata .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 Jeśli zmienisz belkę na 4x24 to wybór roślin masz nieograniczony, kwestia gustu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 6, 2016 Author Share Posted June 6, 2016 (edited) Mysle ze zmiana belki to kwestia czasu..... może nawet kilku dni. Jaką 4 świetlówkę dołożyć w takim rozwiązaniu do ww ... 6500k czy 10k ?Lumia 640 Edited June 6, 2016 by raiders Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 6500K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 8, 2016 Author Share Posted June 8, 2016 Sławek sprawdź PW . Co myślisz o Blyxa Japanica na tył ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 9, 2016 Share Posted June 9, 2016 Blyxa ? Ładne zielsko moim zdaniem i faktycznie może tu nieźle wyglądać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted June 9, 2016 Author Share Posted June 9, 2016 I chyba na nią postawie w wczoraj sporo fotek w necie ogladale i efektownie blyxa wygladana 3 planie . Światełko będzie 5x24 kupiłem belkę 2x24 dodatkowa a ze moja ms opcje wyłączenia środkowe swietlowki to będzie idealnie 4x24 i 5 w zapasie w razie w. Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts