maniek30dg Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Witam, zakupiłem na start do akwa 2 preparaty firmy AQUAEL ACTI, jeden to ActiBactol biostarter drugi ActiClean do uzdatniania wody, i pierwsze co zrobiłem to złapałem za ActiBactol i wlałem potem za ActiClean gdzie potem przeczytałem taką treść: Uwaga W ciągu 24 godzin po zastosowaniu ActiClean do akwarium nie dodawać innych preparatów chemicznych. Podejrzewam że ActiClean mógł wejść w reakcję z ActiBactol, i nie wiem co z tym teraz zrobić? Czy mam po tych 24 godzinach dodać jeszcze tego ActiBactol? Proszę o pomoc w tej sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Prościej dać spokój akwarium i żadnej chemii nie lać... Możesz co jakiś czas dać szczyptę jedzenia, żeby bakterie miały co trawić i generalnej czekać i mierzyć parametry aż będą odpowiednie by wpuścić ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 (edited) Prościej dać spokój akwarium i żadnej chemii nie lać... Możesz co jakiś czas dać szczyptę jedzenia, żeby bakterie miały co trawić i generalnej czekać i mierzyć parametry aż będą odpowiednie by wpuścić ryby. Nic nie rób. Kolejność powinna być raczej odwrotna, najpierw przygotowujesz wodę na potrzeby akwarium (ActiClean) a potem pomagasz zasiedlić bakteriami" (ActiBactol). W przypadku tanich preparatów zazwyczaj i tak czeka się mniej więcej tyle samo aż akwarium dojrzeje jakby ich nie stosować. Najlepiej użyć dojrzałego filtra z innego zbiornika - stosowałem i polecam - start jest bezproblemowy. ActiClean to uzdatniacz, usuwa z wody chlor, chloraminę, szkodliwe metale. ActiBactol nie jest preparatem chemicznym w rozumieniu akwarystyki (chociaż wszystko co nas otacza to chemia nieorganiczna i organiczna, pierwiastki, mieszaniny, związki, woda to też związek chemiczny), ma on za zadanie przyspieszyć namnażanie bakterii w akwarium. Zabawne jest stwierdzenie "nie lejemy chemii". A wodę lejesz? Oczywiście chodzi o nie używanie w nadmiarze i bez ograniczeń preparatów, bo nie stosować ich wcale się nie da. dać szczyptę jedzenia, żeby bakterie miały co trawić Z tym trzeba uważać. Jeśli podłoże to nie czysty żwir, a jakiś substrat, albo żwir+ziemia, to podanie pokarmu może zaowocować wysypem glonów. Zresztą i tak za dzień dwa wpuści ryby. Edited May 30, 2016 by DavyJones Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek30dg Posted May 30, 2016 Author Share Posted May 30, 2016 Dzięki, no to nie lejemy już żadnych uzdatniaczy i tam takich, filtr pożyczyłem z akwarium które miało miesiąc może coś wspomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeHa68 Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 A jaki filtr dokładnie pożyczyłeś? Pytam z ciekawości bo to również wbrew pozorom bardzo ważna kwestia,poza tym póki co również nie stosowałbym żadnych uzdatniaczy,tym bardziej tych najtańszych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Osobiście stosowałem Biotopol firmy JBL przy podmianach cotygodniowych wody. Do wiadra ze świeżą kranówką wlewałem odpowiednią dawkę uzdatniacza i dopiero po 24 godzinach podmieniałem wodę w akwarium. Nie widzę nic złego w stosowaniu chemii ale wszystko musi być stosowane z głową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Mam pytanie. W jakim celu uzdatniałeś wodę skoro i tak ją odstawiałeś na dobę? Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Mam pytanie. W jakim celu uzdatniałeś wodę skoro i tak ją odstawiałeś na dobę? Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Wcześniej bywało tak, że pomimo iż woda odstała 24 godziny to po zrobieniu podmiany parametry trochę "wariowały". Dopiero po dodaniu uzdatniacza problem został rozwiązany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 po zrobieniu podmiany parametry trochę "wariowały" No tego ja teraz nie rozumiem... Co Ci wariowało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Sytuacja miała miejsce ponad dwa lata więc nie jestem wstanie odpowiedzieć na to pytanie ale przypominam sobie, że testy były przeprowadzane testami paskowymi więc prawdopodobnie były to niedokładne odczyty, a z wodą było wszystko ok. No cóż nauczka na przyszłość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 5, 2016 Share Posted July 5, 2016 Mam pytanie. W jakim celu uzdatniałeś wodę skoro i tak ją odstawiałeś na dobę? Bo odstawianie na dobę lub nawet na dwie nie usunie z wody szkodliwych metali, np miedzi. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts