Jump to content

Preparat do akwarium

Recommended Posts

Witam, zakupiłem na start do akwa 2 preparaty firmy AQUAEL ACTI, jeden to ActiBactol biostarter drugi ActiClean do uzdatniania wody, i pierwsze co zrobiłem to złapałem za ActiBactol i wlałem potem za ActiClean gdzie potem przeczytałem taką treść: Uwaga W ciągu 24 godzin po zastosowaniu ActiClean do akwarium nie dodawać innych preparatów chemicznych. Podejrzewam że ActiClean mógł wejść w reakcję z ActiBactol, i nie wiem co z tym teraz zrobić? Czy mam po tych 24 godzinach dodać jeszcze tego ActiBactol? Proszę o pomoc w tej sprawie.

Prościej dać spokój akwarium i żadnej chemii nie lać... Możesz co jakiś czas dać szczyptę jedzenia, żeby bakterie miały co trawić i generalnej czekać i mierzyć parametry aż będą odpowiednie by wpuścić ryby.

Prościej dać spokój akwarium i żadnej chemii nie lać... Możesz co jakiś czas dać szczyptę jedzenia, żeby bakterie miały co trawić i generalnej czekać i mierzyć parametry aż będą odpowiednie by wpuścić ryby.

Nic nie rób. Kolejność powinna być raczej odwrotna, najpierw przygotowujesz wodę na potrzeby akwarium (ActiClean) a potem pomagasz zasiedlić bakteriami" (ActiBactol). W przypadku tanich preparatów zazwyczaj i tak czeka się mniej więcej tyle samo aż akwarium dojrzeje jakby ich nie stosować. Najlepiej użyć dojrzałego filtra z innego zbiornika - stosowałem i polecam - start jest bezproblemowy.

ActiClean to uzdatniacz, usuwa z wody chlor, chloraminę, szkodliwe metale. ActiBactol nie jest preparatem chemicznym w rozumieniu akwarystyki (chociaż wszystko co nas otacza to chemia nieorganiczna i organiczna, pierwiastki, mieszaniny, związki, woda to też związek chemiczny), ma on za zadanie przyspieszyć namnażanie bakterii w akwarium.

Zabawne jest stwierdzenie "nie lejemy chemii". A wodę lejesz? :) Oczywiście chodzi o nie używanie w nadmiarze i bez ograniczeń preparatów, bo nie stosować ich wcale się nie da.

dać szczyptę jedzenia, żeby bakterie miały co trawić

Z tym trzeba uważać. Jeśli podłoże to nie czysty żwir, a jakiś substrat, albo żwir+ziemia, to podanie pokarmu może zaowocować wysypem glonów.

Zresztą i tak za dzień dwa wpuści ryby. :)

Edited by DavyJones

• 4 weeks later...

Osobiście stosowałem Biotopol firmy JBL przy podmianach cotygodniowych wody. Do wiadra ze świeżą kranówką wlewałem odpowiednią dawkę uzdatniacza i dopiero po 24 godzinach podmieniałem wodę w akwarium. Nie widzę nic złego w stosowaniu chemii ale wszystko musi być stosowane z głową.

Mam pytanie. W jakim celu uzdatniałeś wodę skoro i tak ją odstawiałeś na dobę?

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

Wcześniej bywało tak, że pomimo iż woda odstała 24 godziny to po zrobieniu podmiany parametry trochę "wariowały". Dopiero po dodaniu uzdatniacza problem został rozwiązany.

Sytuacja miała miejsce ponad dwa lata więc nie jestem wstanie odpowiedzieć na to pytanie ale przypominam sobie, że testy były przeprowadzane testami paskowymi więc prawdopodobnie były to niedokładne odczyty, a z wodą było wszystko ok. No cóż nauczka na przyszłość.