szoszonek08 Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Witam Ostatnio w moim akwarium zaczynają znikać rybki- konkretnie gupiki Dziwne jest to, że nie były takie małe- zginęły 2 półtoracentymetrowe i kilka półcentymetrowych Bez śladu- nawet nie ma szkieletu. Faktem jest, że ostatnio mocno rozmnożyły się u mnie glonojady lamparcie Czy to one mogą być winne? Poz tym mam w akwarium takie rybki: -glonojady złote, -gupiki, -kiryski, -neonki innesa -zwinniki jarzeńce -dania pręgowane -bystrzyki ozdobne Proszę o odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Jak duże jest akwarium? Gupiki mogą ginąć ze starości albo po prostu z przerybienia. Ktoś je na pewno zje starannie, a ostki nie tak łatwo znaleźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szoszonek08 Posted May 29, 2016 Author Share Posted May 29, 2016 Akwarium ma gdzieś 120 l Gupiki były młode więc raczej nie zdechły ze starości Co do przerybienia nie wiem więc ile rybek może mniej więcej być w akwarium takiej wielkości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Ile których ryb masz? Jaka jest filtracja? Opisz swoje akwarium najlepiej jak możesz (najlepiej zgodnie ze wzorem obowiązującym na forum), wtedy powinno dać się coś poradzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szoszonek08 Posted May 29, 2016 Author Share Posted May 29, 2016 -1 glonojad złoty -teraz tylko 2 gupiki ( było z 8 ) -4-5 kirysków, -7 neonek, -6 zwinników, -3 dania, -4 bystrzyki, -glonojadów lamparcich to mam 2 dorosłe i jakieś 10-12 małych Mamy też dużo żywych roślinek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Niezły misz-masz... Generalnie przede wszystkim są to ryby o różnych wymaganiach (temperatura, pH) innymi słowy po prostu nie mogą ze sobą żyć. W większości są to ryby ławicowe, które wymagają koło 10 sztuk jednego gatunku, ale to nie jest możliwe, przy takiej liczbie gatunków. Obsada do uporządkowania (poczytaj na seriouslyfish). Gupiki mogły paść z wielu powodów, brakuje informacji o akwarium, pewnie nie przeszło etapu dojrzewania? To ryby się potruły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts