maziama Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Od dłuższego czasu zastanawiam się, dlaczego im większe podmiany robię w akwarium, tym większy problem mam z brązowym glonem (w domyśle z okrzemkami) Oczywiście nigdy nie wykonuję podmian większych niż 30% objętości w akwarium. Ale różnie to bywa z tą ilością. Testu na SiO2 nie posiadam, z góry zaznaczam. Jednak dziś zerknęłam na stronę wodociągów w moim mieście i okazało się, że zawartość SiO2 w wodzie pitnej wynosi 7,98 mg/l (w zaokrągleniu 8 mg/l) Chodzi mi o to czy dobrze kombinuję, że tak naprawdę przy podmianach na moją kranówę zawsze będę miała problem z za wysokim poziomem SiO2, i bez testu będzie to oczywiste. Dedukuję iż: Pełne akwarium kranówy (240 L.) - stężenie 8 mg/l Połowa kranówy (120 L.), reszta np. RO - stężenie 4 mg/l 25% kranówy, reszta RO - stężenie 2 mg/l Czyli przy każdej podmianie cotygodniowej w ilości 25% wody kranowej uzyskuję stężenie w akwarium 2 mg/l SiO2...? Według skali testu JBL, znalezionej w internecie - o ile mnie wzrok nie myli - "bezpieczne" stężenie wynosi 0,4 mg/l Stężenie 0,8 jest na granicy koloru żółtego i zielonego. Stężenie 2 mg/l to już kolor czerwony, czyli wielce niepożądany. W myśl tego toku myślenia maksymalne podmiany jakie mogę robić to 10%, a to jak wiadomo stanowczo za mało. Jeśli potwierdzą się moje przypuszczenia pozostanie mi tylko RO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 No dobrze kombinujesz ratuje cie albo ro albo jakiś absorbent krzemu w filtrze ale ro wyjdzie taniej. Jeszcze jest opcja złagodzenia wysypu okrzemków za pomocą otoskow i ślimaków helmet jesli woda na to pozwala Lumia 640 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Prosty test zrób dwie trzy podmiany RO+mineralizator i się dowiesz czy to to. A tak nawiasem, na pewno są to okrzemki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 25, 2016 Author Share Posted May 25, 2016 A tak nawiasem, na pewno są to okrzemki ? Masz na myśli, że jeszcze mogą to być brunatnice? Ten glon to nie plecha, tylko właśnie taki nalot, chociaż nie jest zbyt trudny do usunięcia. Ale pojawiał się tylko po podmianie, więc pasowałoby mi to do tego SiO2 obecnego w kranówie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 (edited) Czyli to nie okrzemki, te są trudne do usunięcia. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Edited May 25, 2016 by WitoldM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 25, 2016 Author Share Posted May 25, 2016 No to całe moje "dochodzenie" poszło się bujać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts