Beerwithjuice Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 (edited) Witam, pierwszy raz mam u siebie w akwarium molinezje. Wydaje mi się, że samiczka może być w ciąży. Niestety zabrakło już samca, gdyż ostatniego zagryzła. Były próby jego ratowania ale się nie udało, więc póki co wstrzymuję się z zakupem kolejnego. Trudno było zrobić jej wyraźne zdjęcie, bo jest bardzo ruchliwa i zaczepia inne rybki w akwarium. Może ktoś zna się lepiej niż ja i może stwierdzić czy jest w ciąży, bo nie wiem czy ją odseparować od innych rybek czy nie Zaczęła się robić grubaśna ale może to dlatego, że zawsze jest pierwsza i wyjada wszystko. Trudno mi stwierdzić.Z góry dziękuję za pomoc Edited April 30, 2016 by Beerwithjuice Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 Jest. Ryby jajożyworodne w większości przypadków mogą rodzić przez kilka miotów po pojedynczym zapłodnieniu. Przypominam też, że trzymanie molinezji lubiących stricte twardą wodę z bojownikami, które wolą wodę miękką (wręcz torfiankę) jedzie rybom po zdrowiu i skraca im życie, bo któreś na tym źle wychodzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beerwithjuice Posted April 30, 2016 Author Share Posted April 30, 2016 Jest. Ryby jajożyworodne w większości przypadków mogą rodzić przez kilka miotów po pojedynczym zapłodnieniu. Przypominam też, że trzymanie molinezji lubiących stricte twardą wodę z bojownikami, które wolą wodę miękką (wręcz torfiankę) jedzie rybom po zdrowiu i skraca im życie, bo któreś na tym źle wychodzą. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Takie połączenie rybek zaproponowała mi Pani w zoologicznym ale już zauważyłam, że faktycznie molinezjom te warunki nie sprzyjają. Czy w takim razie już przekładać ją do kotnika czy może jeszcze zaczekać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 Przecież trzymasz ją w kotniku, gdzie chcesz ją jeszcze przekładać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beerwithjuice Posted April 30, 2016 Author Share Posted April 30, 2016 Przecież trzymasz ją w kotniku, gdzie chcesz ją jeszcze przekładać? Trzymam ją w akwarium ogólnym, nie w kotniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chissa Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 Ile litrów ma to akwarium ogólne? Molinezje zostaw, chociaż bojowniki będą mieć kolację z żywca pewnego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beerwithjuice Posted May 1, 2016 Author Share Posted May 1, 2016 (edited) Ile litrów ma to akwarium ogólne? Molinezje zostaw, chociaż bojowniki będą mieć kolację z żywca pewnego dnia. 60 litrów. Żywy pokarm im daję, więc wolałabym, żeby coś się uchowało z tych molinezji. Edited May 1, 2016 by Beerwithjuice Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 No to szału ni ma, akwa 2-3 razy za małe, by się brać za rozród molinezji. Chyba, że satysfakcjonuje Cię odchów karlejących mimo szczerych wysiłków właściciela ryb. W czymś takim to bardziej Gupik/Endler, ew. coś z rzadszych gatunków, jak drobniczki/drobnotki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
URSUS Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Jak dla mnie to dziwna sytuacja z tą agresywnością samicy. Wypowiadam się w oparciu o swoje nikłe doświadczenie z tymi rybami. U mnie to samce były agresywne i rywalizowały między sobą. Teraz gdy mam same samice jest spokój i brak jakichkolwiek przejawów agresji. Mi to wygląda na początek ciąży ale jeszcze sporo czasu do wylęgu. Jak brzuch będzie nadal rósł to możesz być pewien, że tak właśnie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mateusz_ Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 Jak mogła samica samca zagryźć? Jest w ciąży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
garfieldgarfield Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 Gratulacje! Zostaniesz tatą całkiem sporej gromadki Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 Gratulacje. Odkopaliście temat sprzed 5 miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts