domus12 Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Witam, Od razu na wstępie zaznaczę że jestem tu nowy i nie wiem czy temat jest w dobrym miejscu Z akwarium 45 L w którym jest aktualnie kilkanaście gupików, oprócz tego 2 kotniki wydobywa się straszny smród (Chyba zw. Azotowe). Akwarium funkcjonuje od czerwca tamtego roku. W zeszłym tygodniu akwarium było chwilę pod opieką kogoś innego co widać było po znacznym przekarmieniu. Podmieniam ok. 10 L co tydzień. Inne dane to : - 10 roślinek, - filtr i grzałka z chin, - świetlówka Juwel 14W DayLight Testów nie robię Podaję przy każdej podmianie : Uzdatniacz : Azoo Aquaguard plus Bakterie : Azoo Super Psb Nawóz : Azoo NATURE GRO Red Advan I wszystko to w proporcjach jakie są napisane na opakowaniach Proszę o pomoc w sprawie zapachu (Jakie podać preparaty lub co innego zmienić) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Przekarmienie prawdopodobnie zasyfiło Ci akwarium. Zmierz testami kropelkowymi amoniak, NO2 i NO3. Podmieniaj dziennie 20 litrów wody i odmulaj dno. Wypłucz wkłady z filtra w wodzie podmienianej z akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domus12 Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 Zrobiłem to samo po przekarmieniu, ale chyba cykl azotowy po bakteriach musiał przejść, ponieważ woda już tak nie śmierdzi. Zauważam czasem że tak śmierdzi w nie których moich akwariach czego może być to przyczyną ? Skoro dodaje bakterie i one zmieniają cykl jaki jest sens je podawać profilaktycznie ? Czy może to wina czegoś innego niż bakterie nitryfikacyjne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Bakterie : Azoo Super Psb --- WYBAWIENIE DLA DOJRZAŁYCH AKWARIÓW --- To teraz odpowiedz mi jak można poprawić coś w dojrzałym akwarium jak ono samo w sobie jest już dojrzałym to co tam wybawiać? Reklamowy bełkot... Usuwa amoniak(NH3), azotyny(NO2), azotany(NO3), siarkowodór. Jeżeli taka jest prawda, że to "cudeńko" usuwa to z wody to podczas normalnej "pracy" akwarium to czym mają się żywić Twoje bakterie? Po prostu nie mają pożywki, ich ilość się zmniejsza a potem następuje mały skok parametrów (amoniaku i azotynów) i wali Ci z akwarium jak z kanalizacji.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
domus12 Posted April 27, 2016 Author Share Posted April 27, 2016 Dziękuję za odpowiedź. Często spotyka się to --- WYBAWIENIE DLA DOJRZAŁYCH AKWARIÓW --- i w sumie wydało mi się że coś jest z tymi dojrzałymi akwariami. A co do drugiego cytatu to nie przypadkiem twórcom preparatu lub tym którzy napisali ten opis chodziło o to że to bakterie mają to usunąć ? Więc co w takim razie stosować do takich "dojrzałych akwariów" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Nic, akwarium ma żyć własnym życiem, Ty masz tylko robic co tygodniowe podmiany. Ja w żadnym nie używam żadnych cudownych środków, tylko leje wodę, nawet w tarliskowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domus12 Posted April 27, 2016 Author Share Posted April 27, 2016 Te bakterie mi się już kończą więc nie kupie nowych. Dziękuję za podpowiedź. A co do uzdatniacza ? Edit Czy uzdatniaczy też nie opłaca się używać ? Regulamin 6.2. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Nie opłaca się. Niektórzy je stosują ale dla mnie to przerost formy nad treścią. Dopóki temperatury wody będą odpowiednie można Ją nawet lać z kranu. Podobno nie powinno się korzystać z ciepłej wody jeśli ma się instalację miedzianą i krewetki aczkolwiek moje doświadczenie jest takie, że korzystałem raz z siarczanu miedzi w akwa z kilkoma sztukami neocardin i żadna nie miała z tym problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domus12 Posted April 28, 2016 Author Share Posted April 28, 2016 Dziękuję za informację. Problem rozwiązany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz się z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts