moni89 Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Zrobiłam restart akwarium, wymienilam podłoże, posadzilam rośliny, ale woda w całości ze starego akwarium i filtr kubełkowy także. Rybek na razie nie mam. Po 1 dobie woda zrobiła się mętna, biaława. Miałam problem z filtrem, ciągle musiałam go włączać, bo zapowietrzal się i zaczął przeciekać.Czy możliwe, że bakterie nitryfikacyjne zginęły ? Mogły pojawić się pierwotniaki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Najłatwiej byłoby zrobić testy na związki azotu. Zakwit wody w restartowanym akwarium to nic nadzwyczajnego, więc to azotem powinnaś się przejmować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Podłoże jest również siedliskiem dla bakterii i to normalne, że została zaburzona rówowaga w akwarium. Dodaj jakieś napowietrzanie, gdyż pierwotniaki również pobierają tlen z wody. I tak jak Dhuz napisał, testy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted April 25, 2016 Author Share Posted April 25, 2016 Dzisiaj, oprócz mętnej wody, pojawiły się takie białe, pływające cząsteczki i zrobił się taki maziasty kozuch na powierzchni. Czy to dalej pierwotniaki, czy jeszcze coś dodatkowego ? Podniosłam temperaturę do 30 stopni, bo wyczytałam, że tak można pozbyć się pierwotniaków. Czy te pierwotniaki nie szkodzą świeżo posadzonym roślinom ? Czy nadal mam lać potas i carbo, czy na czas zakwitu przestać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts