Jump to content

Dziwne zachowanie Brotii

topsyt
 Share

Recommended Posts

Od pół roku mam 5 ślimaków Brotia pagodula. Nie było z nimi problemu, aż nagle przestały się ruszać. Leżą w jednym miejscu już kilka dni, najpierw trzy, potem do strajku dołączyły dwa pozostałe. Czasem leżą z wywalonym na zewnątrz cielskiem, czasem się zamykają. Nie wiem, na ile są to ruchy żywego ślimaka, a na ile ruch wody albo innych zwierząt (kiryski, ampularie, świderki). Nie mogę się zdecydować, czy uznać je za zdechłe i wyrzucić, żeby nie psuły wody, czy czekać, ale jeśli czekać, to jak długo. Raczej obstawiałbym, że są żywe, ale może właśnie konają? A może tylko zapadły w sen wiosenny? Ma ktoś z Was doświadczenie z takimi ślimaczymi zachowaniami?

Akwarium 126l ostatnio przeszło całkowitą wymianę roślinności w wyniku przegranej wojny z glonami. Dwie młode ampularie i stadko kirysków - jedne i drugie wyraźnie mniejsze od Brotii - są w zbiorniku od dziesięciu dni, więc może mogło to mieć związek ze zmianą zachowania Brotii.

Edited by topsyt

Witam ,

Miałem podobną sytuację w zbiorniku z lampą leżącą na jego górze .

Z wewnętrznego filtra bąbelki powietrza wyrzucały mgiełkę wody na lampę , musiało dochodzić

do niewielkiego przebicia .

Ślimaki zbierały się w grupę wieczorem zdziwiony tym że nie ruszają się z miejsca sprawdziłem

wszystkie były martwe około 20szt .

W lampie znalazłem zachlapany przewód który był cały w zielonkawym osadzie , było to miejsce

pośrednie kontaktu z lustrem wody .

Sprawdź doklanie grzałkę , filtr , lampę oraz ich przewody .

Objawem przebicia może też być częste pocieranie się ryb o dno i inne przedmioty w zbiorniku .

Pozdr.

Edited by Grześ_95

Test nr 1 wąchanie ślimaka - trupy śmierdzą. 

Test nr 2 delikatne dociskanie klapki - jeśli nie ma oporu to trup.

Test nr 1 - nie śmierdzą.

Test nr 3 - dwa się poruszyły wyraźnie z własnej inicjatywy. Może chciały w ten sposób wyrazić swoje zdanie na temat wąchania  ;-)

Niemniej ich zachowanie nadal pozostaje niepokojącą zagadką i nie wiem, w którą stronę sytuacja się rozwinie.

Tak to mniej więcej wygląda:

gallery_10691_288_2358.jpg

Biorę ampularię, przenoszę w inny kąt akwarium, za minutę z powrotem siedzi na brotii, przy czym wybiera tę samą z pięciu.

Żadna z Brotii nadal nie śmierdzi, a jedna ewidentnie się porusza (żeby to stwierdzić, trzeba ładnych kilku minut intensywnego przyglądania się jej).