Jump to content

Choroba Zbrojnika - pilne

skeepek
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich,

na wstępie chciałam powiedzieć, że przejrzałam forum w poszukiwaniu rozwiązania, ale niestety wydaje mi się, że nic nie odpowiada temu co dolega mojemu zbrojnikowi. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o akwarystykę, więc możliwe, że nie umiem czegoś skojarzyć i ustalić co właściwie się dzieje.

2 dni temu zaobserwowałam u mojego zbrojnika dziwną "narośl" od spodu. Wygląda mi to trochę jak grzyb. Zbrojnik ma już 10 lat i bardzo chciałabym mu pomóc. Byłam w sklepie zoologicznym, ale nie dowiedziałam się niczego. Jedyne co mi powiedziano to, że nie wiadomo co mu jest, ale może Formisol (zoolek) pomoże. Kupiłam i zastosowałam według wskazań. Ale minęły 2 dni, a "narośl" się powiększyła. Poza tym zbrojnik zachowuje się normalnie, a u innych ryb nie obserwuje niczego niepokojącego.

Załączam zdjęcia i proszę o wsparcie doświadczonych akwarystów. To, że on na zdjęciach pływa brzuchem do góry jest u niego normalne. Robi tak odkąd pamiętam.

O zbiorniku:

- 54l

- rodzaju i modelu filtra niestety nie znam, ale wygląda mniej więcej tak (http://www.zoologiczny.sklep.pl/Aqua_Szut_Turbo_550_N_filtr_wewnetrzny_do_akwarium__25_23_22___258)

- ryby w akwarium: 1 zbrojnik, 2 neony czarne, 1 bojownik, 2 molinezje złote, 4 mieczyki czerwone

- jedyne rośliny jakie mam w akwarium to moczarka kanadyjka

- jest grzałka

- utrzymuje się temperatura 27 stopni

Jeśli trzeba podać jeszcze jakieś informacje na temat samego akwarium to proszę napiszcie mi co potrzebujecie wiedzieć, a opiszę wszystko co wiem.

post-23803-0-97816600-1459453092_thumb.jpg

post-23803-0-41454200-1459453215_thumb.jpg

Edited by skeepek

54 litry??? To stanowczo zbyt mało dla zbrojnika. Ogólnie obsada w twoim akwarium jest bardzo źle dobrana. Co do choroby, to nie jestem pewien co by to mogło być, tym bardziej że stosujesz Formisol, chociaż troszkę się pospieszyłaś z tym lekarstwem. Mogłaś od razu spytać się na forum. Podaj parametry wody (PH, KH, GH i inne). Polecam poczytać o wymaganiach twoich rybek, ponieważ twój zbrojnik choruje głównie przez twoją niewiedzę(np. Utrzymujesz trochę zbyt wysoką temperaturę jak dla zbrojnika i trzymasz go w zbyt małym akwarium).

W ostatnich dniach nic nie było zmieniane w akwarium.

Na temat zbrojnika czytałam ostatnio z tej strony (http://rybyakwariowe.eu/ryba-akwariowa/zbrojnik-niebieski-zbrojniki-niebieskie/) i sądziłam, że pod względem warunków, jakie mu zapewniam nie jest źle. Jaki litraż i temperatura byłaby zatem odpowiednia dla jego zdrowego utrzymania? Skąd mogę wziąć pewniejsze informacje na temat moich ryb?

Nie mam pojęcia jak mam zmierzyć parametry wody - podpowiecie mi jak to zrobić?

Mierna stronka - ma wiele info skopiowane z innych źródeł, nie zawsze pewnych. Na temat zbrojnikowatych informacji szukaj na planetcatfish.com. Dla zbrojnika, którego masz akwa 80x30x30 minimum, woda miękka, kwaśna lub neutralna, o temperaturze nie przekraczającej długoterminowo 25 stopni - z własnego doświadczenia powiem, że zbrojniki te dużo lepiej trzymać na chłodnej wodzie.

Pierwszy raz spotykam się z takim tworem u zbrojnikowatych. Pleśniawka to nie jest, wygląda raczej na uszkodzenie mechaniczne i... martwicę?  Zakażenie? Czy zbrojnik był ostatnio uszkodzony? Zaklinował się gdzieś?

Zbrojnik nigdzie się nie zakleszczył, zachowywał się i nadal zachowuje się normalnie. Ta "narośl" nie powiększa się. Zaczyna mi się wydawać, że może się o coś zranił i i zrobiła mu się blizna, bo to tak wygląda, ale nie wiem czy to możliwe. Jeśli chodzi o te kamienie to w zoologicznym zapewniali, że są odpowiednie i bezpieczne, ale nie pamiętam jak się to podłoże nazywa.