włóczykij Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Cześć, Standardowo miałem 2xT8 18W w akwarium 80x40x40. Dołożyłem świetlówkę led 9W 865(zamiennik 18w) i zauważyłem, że na mchu pojawiają się zielone nitki. Wyczytałem, że to może być przez zbyt mocne światło. Faktycznie gdy wyłączę światło na kilka dni, nitki znikają, po włączeniu, po kilku dniach znów wracają. Poradźcie jak jednocześnie dodać oświetlenie i nie mieć problemów z nitkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Dostosuj nawożenie - możesz np. zwiększyć masę roślinną i/lub dołożyć składników odżywczych, by rośliny zadusiły glony - tutaj już będzie potrzeba mierzyć parametry pod kątem rośliniaka. U mnie ostatnio pojawiły się śladowe sinice u drobniczek, bo 'chciałem dobrze', nie kontrolowałem ilości rogatka i zaburzyło mi gospodarkę zbiornika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 (edited) Generalnie zwiększając oświetlenie zwiększasz zapotrzebowanie na wszelkie nawozy i dwutlenek węgla. Jeśli podnosisz pierwszy czynnik, to musisz proporcjonalnie podnieść pozostałe inaczej glony wykorzystają nadmiar (w tym przypadku) światła. Coś nawozisz? Edit: o, zostałam uprzedzona Edited March 29, 2016 by yuurei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts