gacusakwa Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 Witam posiadam akwarium 200l oświetlenie 2x30w jedna zwykła philips tld865 druga sylvania grolux, czy wystarczy 60w na takie rośliny jak echinodorus amazonicus, cryptocorymy, microsoria? Aktualnie nawożę nawozami z serii aqua art, micro, macro, green, carbo + kulki gliniano torfowe planuje dokupić nawozy pod rośliny tetra crypto, + może tetra plantamin zna ktoś te nawozy nie powinny pojawić się glony z połączeniu z tamtymi nawozami? Temperatura akwarium to 26c, jeśli okazało by się za słabe oświetlenie mógłbym dokupić zestaw t5 na świetlówkę 39w wtedy wychodziło by 0,5w/l czy przy takim oświetleniu wymagane jest już podawanie co2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 Przy aktualnym oświetleniu akurat te rośliny spokojnie podrosną, tylko nie lej za dużo nawozów, bo one tego nie zeżrą przy tym świetle. Amazonka i zwartki lubią mieć "jedzenie" pod korzeniami i o to przede wszystkim trzeba zadbać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacusakwa Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 Ok to na razie zostawiam takie oświetlenie, dokupię te nawozy i zobaczymy, mam bonik w sklepie do wykorzystania to nie zaszkodzi kupić a tetra min i tak się wlewa raz na miesiąc to nie powinno być problemu Myślę, że tetra crypto + kulki torfowe wystarczą im pod korzenie. Dzięki za poradę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 (edited) Echinodorus amazonicus lubi mocniejsze oświetlenie. Nawet jest to napisane w opisach tej rośliny. Mam ją pod 135W w 200 l i nie pokrywa się glonami. Wymaga żyznego podłoża, bogatego w składniki pokarmowe. Przy oświetleniu jakie posiadasz 2x30W dałbym sobie spokój z nawożeniem, bo tylko prosisz się o kłopoty. Skup się raczej na żyznym podłożu, np żwir + substrat podżwirowy, co znacznie lepiej wpłynie na rośliny (zwartki, żabienice) niż lanie nawozów do słupa wody. Edited March 23, 2016 by DavyJones Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Echinodorus amazonicus lubi mocniejsze oświetlenie. Czy oświetlenie w moim akwa można uznać za mocne? A rośnie. Tutaj bym nie przesadzał.Za to zdecydowanie zgodzę się w kwestii nawożenia. Kulki, tabletki, piguły pod korzenie. Nawóz do słupa wody dostarczy obsada. Więcej raczej nie potrzeba. Rosły może będą wolniej, ale chyba nie czujesz potrzeby robienia przycinek co tydzień? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacusakwa Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 (edited) Niestety już pojawiły się pierwsze problemy na liściach, zaczęły się pojawiać dziury liście staję się przezroczyste, a crypto dam rade kupić gdzieś we wtorek, a póki co są pod nimi kulki gliniano torfowe i podaje macro, micro, carbo zwiększyć dawkę czegoś, czego objawem braku są takie dziury w roślinach? Edit: Wyczytałem że to najprawdopodobniej brak potasu lub żelaza, widzę że na allegro w płynie potas kosztuje 15zł z przesyłką http://allegro.pl/potas-k-w-plynie-do-akwarium-500-ml-nawoz-i5690819375.htmlok będzie taki płyn? czy lepiej samemu robić? a żelazo będzie w tetra crypto najprawdopodobniej w poniedziałek mam nadzieję że rośliny do tego czasu wytrzymają Edited March 23, 2016 by gacusakwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Ja użyłem JBL FerroTabs pod korzenie żabienic, pomaga na takie rozpadające się liście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacusakwa Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 Zamówiłem tetra crypto ale w składzie też jest głównie żelazo powinno być ok, z podawaniem potasu wstrzymać się jeszcze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Niestety już pojawiły się pierwsze problemy na liściach, zaczęły się pojawiać dziury liście staję się przezroczyste Kiedy posadziłeś te rośliny i na których masz te dziury? z podawaniem potasu wstrzymać się jeszcze? Możesz go podać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacusakwa Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 Rośliny posadzone przed wczoraj przez noc porobiły się dziury na echindorusach amazonicus na wiekszości liści a z 6 sztuk posadziłem, akwarium 3tygodnie po restarcie jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Masz ślimaki w akwarium? Roślinom od tak nie robią się dziury, nawet ślimaki często nie ruszają zdrowych roślin. Nawet nie zdążyły się zaaklimatyzować a Ty szukasz już braków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacusakwa Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 Nie mam, jedynie helenki. Tak szukam, ponieważ nie chce żeby za kilka dni nic z tych roślin nie zostało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 (edited) Są spore szanse, że kryptokoryny, a właściwie żabienice też, zrzucą wszystkie liście, szczególnie jeśli są z hodowli emersyjnej. Zrzucą i puszczą nowe, już przystosowane do aktualnych warunków. To nie braki, to aklimatyzacja. Edited March 24, 2016 by yuurei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacusakwa Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 Po krypktokorynie nie widać żadnych oznak aklimatyzacji, tylko po żabienicach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Po krypktokorynie nie widać żadnych oznak aklimatyzacji, tylko po żabienicach Mogą zrzucić wszystkie liście, a jeśli były z hodowli nadwodnej to na 100%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Po trzech dniach z pewnością... Kryptokoryny też mogą rozpuścić wszystkie liście, a ich aklimatyzacja może zająć nawet pół roku, dopiero wtedy mogą okazać symptomy wzrostu... Żabienice i kryptokoryny dość długo się aklimatyzują. A jak już przejmą kontrolę nad podłożem to wtedy nie ma zmiłuj. Ale to za pół roku - rok. Chcesz szybko gąszcz, wrzuć rogatka, rotalę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Kryptokoryny też mogą rozpuścić wszystkie liście, a ich aklimatyzacja może zająć nawet pół roku, dopiero wtedy mogą okazać symptomy wzrostu... Potwierdzam, u mnie 3 miesiąc wybił od restartu i dopiero widzę, że krypcie wstają. Ale przed restartem, to potrafiły wyrastać z podłoża 'z nikąd' nawet po wytrzebieniu 3/4 zbiornika. Daj im czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacusakwa Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 (edited) Ok dzięki za porady Ale myślę, że nie zaszkodzi dać nawóz pod korzenie im skoro to lubią Edit: a mam pytanie do takiego oświetlenia jest możliwa jakaś trawka na przód? Kiedyś próbowałem sagittaria subulata ale nie rosła, wegetowała. Edited March 24, 2016 by gacusakwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Pomijając pseudo trawniki takie jak cryptocoryne parva na przykład(dłuuugo to zajmie). To możesz eksperymentować z lilaeopsis brasiliensis, z tym, że z tą ostatnią to gwarancji, że da radę nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 Kiedyś próbowałem sagittaria subulata ale nie rosła, wegetowała. Jeśli to nie rosło, to już nic mniej wymagającego nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts