Jump to content

Kakadu+Neony Innesa

psyho39
 Share

Recommended Posts

Czy tytułowe połączenie ma sens w ogóle i czy te ryby mają wspólny mianownik tj. Czy razem występują w naturze na jednym obszarze? Będę wdzięczny za informację ,bo nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w sieci.

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

W akwarium mam ok 24-25 stopni. Na mapach ,które mi podesłałeś teoretycznie są miejsca wspólnego występowania tych dwóch ryb. Czy jednak ktoś widział dajmy na to jakieś dowody na ich wspólną egzystencję. Jakiś film  z natury ? Relacje osobistych wypraw? Zależy mi by połączenia ryb w moim zbiorniku nie były z sufitu, chcę by był to mały bo mały ale jednak wycinek miejsca jakie może realnie występować gdzieś w Peru dajmy na to.

• 3 weeks later...

W akwarium mam ok 24-25 stopni. Na mapach ,które mi podesłałeś teoretycznie są miejsca wspólnego występowania tych dwóch ryb. Czy jednak ktoś widział dajmy na to jakieś dowody na ich wspólną egzystencję. Jakiś film  z natury ? Relacje osobistych wypraw? Zależy mi by połączenia ryb w moim zbiorniku nie były z sufitu, chcę by był to mały bo mały ale jednak wycinek miejsca jakie może realnie występować gdzieś w Peru dajmy na to.

Jak robiłem sobie swoje, to też się zastanawiałem nad tym, aż dałem sobie spokój; Po pierwsze to tam mało kto jeździ, a znalezienie takich filmów/opisów/grafik graniczy z cudem. 

Po drugie to tak naprawde nikt nie wie, bo może 5% tych biotopów zostało przebadane inaczej niż pobieżnie + nawet jeśli żyją w tym samym jęziorze/rzece, to nikt nie powiedział że się wogóle spotykają poza okazjonalnym.

Innymi słowy jak chcesz taki hardcore biotop, to łątwiej poszukać książek panów Cousteau lub Blehera i poszukać bo może jakiś konkretny strumień opisali na tyle dobrze że bedzie wystarczająco dużo gatunków żeby można je było w PL kupić i akwa zasiedlić.

Smutłem jak pisałem bo tak mało wiemy o tym co na brzegu, że wodą się już nikt nie interesuje.