psyho39 Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 Czy tytułowe połączenie ma sens w ogóle i czy te ryby mają wspólny mianownik tj. Czy razem występują w naturze na jednym obszarze? Będę wdzięczny za informację ,bo nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w sieci. Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 http://www.gbif.org/species/2353909 http://www.gbif.org/species/2371275 Porównaj sobie. Generalnie kakadu bardziej ciepłolubne od Innesów, więc połączenie bardziej by mi się widziało z simulansami/axelrodami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted March 7, 2016 Author Share Posted March 7, 2016 W akwarium mam ok 24-25 stopni. Na mapach ,które mi podesłałeś teoretycznie są miejsca wspólnego występowania tych dwóch ryb. Czy jednak ktoś widział dajmy na to jakieś dowody na ich wspólną egzystencję. Jakiś film z natury ? Relacje osobistych wypraw? Zależy mi by połączenia ryb w moim zbiorniku nie były z sufitu, chcę by był to mały bo mały ale jednak wycinek miejsca jakie może realnie występować gdzieś w Peru dajmy na to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 W akwarium mam ok 24-25 stopni. Na mapach ,które mi podesłałeś teoretycznie są miejsca wspólnego występowania tych dwóch ryb. Czy jednak ktoś widział dajmy na to jakieś dowody na ich wspólną egzystencję. Jakiś film z natury ? Relacje osobistych wypraw? Zależy mi by połączenia ryb w moim zbiorniku nie były z sufitu, chcę by był to mały bo mały ale jednak wycinek miejsca jakie może realnie występować gdzieś w Peru dajmy na to. Jak robiłem sobie swoje, to też się zastanawiałem nad tym, aż dałem sobie spokój; Po pierwsze to tam mało kto jeździ, a znalezienie takich filmów/opisów/grafik graniczy z cudem. Po drugie to tak naprawde nikt nie wie, bo może 5% tych biotopów zostało przebadane inaczej niż pobieżnie + nawet jeśli żyją w tym samym jęziorze/rzece, to nikt nie powiedział że się wogóle spotykają poza okazjonalnym. Innymi słowy jak chcesz taki hardcore biotop, to łątwiej poszukać książek panów Cousteau lub Blehera i poszukać bo może jakiś konkretny strumień opisali na tyle dobrze że bedzie wystarczająco dużo gatunków żeby można je było w PL kupić i akwa zasiedlić. Smutłem jak pisałem bo tak mało wiemy o tym co na brzegu, że wodą się już nikt nie interesuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts