Jump to content

Coś dzieje się z neonami

adam skalar
 Share

Recommended Posts

1. 54l - standard
2. Dojrzewał ok. 3 tyg aż NO2 zeszło do 0

3. Filtr FZN2 włączony całą dobę.

4. Fauna: 10x neon inessa
5. Flora: 5 żabienic (jakie się nawinęły) i 2 hydrophilie. 
6. Inne sprzęty: grzałka ustawiona na 22-23*C.
7. Pokarm: Nie pomyślałem i wziąłem jakiś wieloskładnikowy, a teraz kupię spirulinę.
8. Parametry wody: no2:0, no3:5-10, ph,:6.8 kh:3, gh:3, 
9 Temp. 22-23*C
10. Jak wyglądają porządki w akwarium: podmiana wody została wykonana jedna i aby nie zaburzać biologii w akwa jedynie 5 l Ryby nie siedzą tam nawet od tygodnia.
11. Problem jaki mamy z podopiecznymi: Jedna z ryb ma zapadnięty brzuch, bieleją i odpadają jej końcówki płetw i nic nie je. Jest cały dzień w jednym miejscu - ok 5 cm pod taflą wody. Drugiej czasami po jedzeniu na przedniej części srebrnego podbrzusza robi się guz, który czasami znika, bądź się pojawia.
12. Zdjęcie chorej rybki - postaram się jak najszybciej (słaby sprzęt i umiejętności.)

13. Zdjęcie zbiornika: Powody wyżej.

Ile czasu minęło od zakupu/wpuszczenia ryb? W jaki sposób była przeprowadzona aklimatyzacja? Parametry masz fajne pod neony, ale jeśli przywędrowały ze sklepu, to trzeba wyłazić z siebie, by zrobić im poprawną zmianę środowiska, bo nagły wzrost kwasowości wody może je załatwić. Bonusowo objawy brzmią jak "cholera, coś takiego raz przywlokłem ze sklepu".

Wpuszczałem w środę, Aklimatyzacja przez dolewanie do woreczka wody z akwarium i potem do siatki i do akwa.. Ta z "gulką na brzuchu" zachowuje się normalnie, ale ta z zapadłym brzuchem mnie martwi. Ogółem rzecz biorąc 9 zachowuje się normalnie, a jedna nie.

Trochę jednak zbyt gwałtownie wpuszczane, przynajmniej na moje przewrażliwione zwyczaje. :P Ze sklepowej trzeba kropelkowo, najlepiej w kwarantannie. No ale mniejsza - obserwuj tą neonkę pod kątem oznak mikrosporidiozy. Ja raz źle dopatrzyłem w sklepie, po czym nie ogarnąłem w akwarium i całe stado poszło się... no.

Porównałem objawy i bardziej pasują mi do martwicy płetw niż do podanej przez Ciebie choroby. Nie występują ani widoczne zmiany w kośćcu, ani odbarwienie wstęgi na ciele, za to końcówki płetw bieleją, a później odpadają.

Martwica nie powoduje zmian w rejonie brzusznym, za to mikrosporidioza tak. Ciężko coś więcej powiedzieć bez zdjęcia - mogła się trafić ryba, która przywlekła ze sklepu pasożyty, które ją osłabiły i wkradła się martwica.