pikaczek Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Witam, czy wszelkie środki typu tropical carbo, tetra easycarbo itp. wyniszczają bakterie nitryfikacyjne w akwarium oraz czy są szkodliwe dla ryb? Dlaczego zawsze około 12h po podaniu carbo woda robi się mętna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Pytanie ile tego carbo lejesz i na jaką objętość akwa ? Osobiście leje 10ml na 112l profilaktycznie 1-2 razy w tyg i żadnego zmętnienia nie mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 (edited) Dlaczego zawsze około 12h po podaniu carbo woda robi się mętna? Zawsze ? Chyba u Ciebie ? Może masz jakąś lipę, a nie Carbo ? Spójrz na fotki z mojego podpisu, w każdym leję Carbo. Widzisz tam zmętnienie ? Ryby też mają się dobrze. Edited March 4, 2016 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikaczek Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 Pytanie ile tego carbo lejesz i na jaką objętość akwa ? Osobiście leje 10ml na 112l profilaktycznie 1-2 razy w tyg i żadnego zmętnienia nie mam Akwarium 50l, leje 2ml co 2 dni Zawsze ? Chyba u Ciebie ? Może masz jakąś lipę nie Carbo ? zwykłe od tropicala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 (edited) Nie przedawkowujesz? Stosuję carbo aqua artu, ale nigdy nie zauważyłam zmętnienia wody. W odpowiedniej dawce ani dla bakterii, ani dla ryb nie jest szkodliwe. Przedawkowane - działa dezynfekująco na akwarium, do czysta Podobno jest bardziej trujące przy pH>7, jakie masz parametry? Edit: Właśnie zerknęłam na dane od tropicala - tam piszą o 2ml/100l dziennie, niby to samo, a jednak nie do końca, bo chwilowe stężenie masz dwukrotnie większe. Z czasem można podwyższyć dawkę, ale trzeba zacząć od tej zalecanej, a nawet mniejszej, akwarium musi się "przyzwyczaić". Edited March 4, 2016 by yuurei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Może zmień dostawcę, bo pierwszy raz czytam że od Carbo woda robi się mętna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
esterboy Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 carbo w płynie to np. odkazalnik stosowany w szpitalach, moze lejesz za dużo Wysłane z Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 carbo w płynie to np. odkazalnik stosowany w szpitalach, moze lejesz za dużo Wysłane z Tapatalk Mylisz się, odkażalniki ( np. aldesan ) zawierają alkohol, Carbo jest bezalkoholowe. No chyba, że ktoś robi a'la Carbo właśnie z odkażalnika, a są i tacy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
esterboy Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 (edited) aldehyd glutarowy, czyli aldesan, nie robia z tego carbo? to z czego robia? Wysłane z Tapatalk Regulamin pkt 6.1 - pisownia. Zaakceptowałeś, to przestrzegaj. andy102 Edited March 5, 2016 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 aldehyd glutarowy, czyli aldesan Aldehyd glutarowy i Aldesan to dwie różne rzeczy. Aldehyd jest składnikiem produktu o nazwie Aldesan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts