micmm Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Witam wszystkich i sory jeżeli zakładam temat który był już omawiany. Akwarium zalane trzy i pół tygodnia temu, wlany tetra safe start, rybki wpuszczone po 2 tyg od zalania. Filtracja kubeł (nadfiltracja) plus cały czas włączony napowietrzacz. Akwarium z 15 małymi pyszczakami, brak roślin, oświetlenie belka ledowa. Akwarium 120x40x40, podłoże piasek drobny typowy dla pyszczaków. temp 26-27*C. Karmienie po troszku i od razu jest zjadane, nic nie opada na dno. Dno czyściutkie. W środku 3 piaskowce i łupek filitowy kilka tafli. Parametry cały czas super, a od 3 dni NO3 - około 30 NO2 - około 1 ph - 7,8 kh - 10 gh - 10 cl - 0 nh4 - 0 Noi nie wiem jak długo utrzyma mi sie takie podwyższone te NO2, co z tym robić? w sobote podmieniłem pierwszy raz wodę około 30 % i dziś (poniedziałek) 10 % żeby zmniejszyć te złe parametry, dziś ryb nie karmiłem. Co mam dalej robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Wygląda na to, że akwarium jednak nie dojrzało. Jedyne co teraz możesz zrobić to duże podmiany, codziennie po 30%, aż NO2 spadnie do 0 i potem kontrolować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted February 29, 2016 Author Share Posted February 29, 2016 (edited) Dzięki za podpowiedź, tylko te codzienne podmiany nie zakłócą dojrzewania ? Edited March 1, 2016 by andy102 Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 W tym momencie lepiej zachwiać dojrzewanie niż truć ryby. Z czasem akwarium dojdzie do siebie tak czy siak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted March 1, 2016 Author Share Posted March 1, 2016 Dzisiejsze parametry NO2 spadło, jest około 0 więc już jest wszystko ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 To teraz tylko kontroluj codziennie, co drugi dzień i jakby coś skakało, to znowu podmiany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts