łysy 102 Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Witam mam akwarium 112l 4xgurami mozaikowy 2xmolinezja 7x gupik i 2x glonojad złoty. Akwarium mam od 3 miesięcy. Ostatnio zrobiłem w akwarium podmianę części wody i po tej podmianie moje gurami pływają ciągle przy powierzchni i panicznie się mnie boją (jak tylko podchodzę do akwarium to się chowają) a niektóre z moich gupików co pewien czas leżą na dnie. Dodam że nie wydaje mi się by to było zatrucie związkami azotu bo ryby nie mają zaczerwienionych skrzeli. z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Dysponujesz jakimikolwiek parametrami, czy wszystko w ciemno? Woda miała taką samą temperaturę przy podmianie? Zdajesz sobie sprawę, że zbrojniki, które masz, nie powinny siedzieć w temperaturach, jakie lubią gurami i molinezje, a dla gupików też będzie mocno ciepło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy 102 Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 W akwarium mam temperature ok 27- 26 stopni. Przy podmianie rzeczywiście wlałem zimniejszą wodę ale po pewnym czasie temperatura się wyrównała. jutro w zoologu spróbuje kupić testy i sprawdzę jakie parametry ma teraz woda - morze się jakoś gwałtownie zmieniły i z tąd ten stres? Czytałem też że takie objawy mogą wystąpić przy niedotlenieniu ryb chociaż jak dotąd wydawało mi się że filtr mi natlenia akwarium - mam go po części nad wodą. Dziwną rzeczą jest również to że powyżej wymienione objawy występują tylko u samców gurami - samica zachowuje się tak jak przed podmianą wody. Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blueza Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 W akwarium mam temperature ok 27- 26 stopni. Przy podmianie rzeczywiście wlałem zimniejszą wodę ale po pewnym czasie temperatura się wyrównała. jutro w zoologu spróbuje kupić testy i sprawdzę jakie parametry ma teraz woda - morze się jakoś gwałtownie zmieniły i z tond ten stres? Czytałem też że takie objawy mogą wystąpić przy niedotlenieniu ryb chociaż jak dotąd wydawało mi się że filtr mi natlenia akwarium - mam go po części nad wodą. dziwną rzeczą jest również to że powyżej wymienione objawy występują tylko u samców gurami - samica zachowuje się tak jak przed podmianą wody. Pamietaj żeby kupić kropelkowe testy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts