Wesolek91 Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Witam. Potrzebuję waszej pomocy. Właśnie zakupiłem piękny baniaczek 450l. Filtr kubełkowy Aquael unimax 500, grzałka 300w. Nie wiem czy ten filtr i grzałka podoła. Bardzo mi się podoba biały piasek kwarcowy, jednak mam odnośnie niego wiele pytań. Słyszałem że zbyt drobny (0.1-0.3) sprawia problem, więc myślę o grubszym (0.5-1.2). Jak czyścić takie podłoże? Czy chodowla roślin (między innymi mech Jawajski) będzie problemem? Czy kurtyna na całą długość (1,5m) będzie możliwa i efektywna przy piasku? Czy piasek zostanie biały, czy może z czasem będzie ciemniał (brudził się na stałe)? Jakich wkładów mam użyć do filtra? Gąbka, porcelana czy coś jeszcze? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Grzałka raczej da radę, chyba że masz bardzo zimno w domu. Filtr - ja bym jeszcze dodała coś w ramach mechanika... Ale chyba da radę.Ja preferuję 0,1-0,3, sprawdza się świetnie, nie mam z nim żadnych problemów.Co do czyszczenia - po prostu zbierasz wężykiem to, co leży na dnie. Przy piasku nie trzeba odmulać.Hodowla roślin zależy od oświetlenia, nawożenia. Po co kurtyna?Zawsze trochę ściemnieje, ale można co jakiś czas zebrać wierzchnią warstwę i przepłukać i jest ok. Ja preferuję dać gąbkę na wlocie, a w środku sama ceramika/keramzyt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesolek91 Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 A masz ryby typu węgorek, piskorek? Nie wzbija się za bardzo ten piasek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Mam trzciniaki, piachu za bardzo nie wzburzają, ale regularnie mneij ukorzenione rośliny przypadkiem wykopują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesolek91 Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 Jak się robi trawnik z mchu jawajskiego i jakie ryby mogą być w takim akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Trawnik z mchu w tradycyjny tego słowa to raczej mało prawdopodobne. Chyba jedynym sposobem jest poprzyczepianie szczepek mchu na małych kamieniach i ułożenie ich ciasno na dnie zbiornika. Coś takiego widziałem na szkoleniu Tetry. Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blueza Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 (edited) Jam mam w swoim 700l grzałkę 300w i daje radę czasami nawet lampka zgaśnie wiec nie grzeje non stop a temp w pokoju mam 10 stopni niższa. Będę chciał dokupić druga na wypadek jak ta będzie chciała iść na wcześniejsza emeryturę bez wczesniejszczego poinformowania mnie. Sent from my iPhone using Tapatalk Edited February 16, 2016 by Blueza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesolek91 Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 A zeolit jest wskazany w filtrze? Jaki odmulacz będzie najlepszy przy piasku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Piasku się nie odmula tylko ściąga z niego syf. Do tego obojętnie jaki odmulacz, nawet sama rurka starczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesolek91 Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 Zakochałem się w roślinie utricularia graminifolia. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z nią? Jakie podłoże mogę zastosować jakich ryb muszę unikać itp? A jaki trawnik z jakiej rośliny i na jakim podłożu jest najłatwiejszy w uprawie i najefektowniejszy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 W związku z tym, że pytasz o łatwy trawnik i wymieniasz utricularia graminifolia to od razu mówię, że to łatwa roślina nie jest. Nie wiem jak tam ze światłem stoisz oraz jaka wysokość baniaka ale elocharisy (parvula, acicularis) są raczej łatwe w uprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesolek91 Posted February 17, 2016 Author Share Posted February 17, 2016 Po przemyśleniu zostanę jednak przy piasku. W nim będę mógł hodować ryby które grzebią w podłożu a przy trawniku już nie. Po długim czasie jak mi się znudzi piasek to zrobię restart na roślinne z trawnikiem z odpowiednią obsadą. Dziękuję za rady. W razie pytań będę postował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Generalnie zależy od tego co chcesz mieć z kopaczy. Niektóre trawniki dość ładnie piach zarastają i ryby nie mają podejścia do wykopania czegoś takiego. Tylko, że Ja nie mówię o np. dużych pielęgnicach bo te sobie tak czy siak dadzą radę. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Monte Carlo i parvula nawet przy trzciniakach i drobnym piasku w miarę dają radę :-D jakiś czas temu zasadziłam parę szczepek i powolutku zarasta... Drugie tyle pływa, bo jednak cześć zawsze wykopią xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Ano dokładnie, jeśli dał byś elocharisom czas zanim wpuścił byś ryby to jest opcja to pogodzić. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Witam. Potrzebuję waszej pomocy. Właśnie zakupiłem piękny baniaczek 450l. Filtr kubełkowy Aquael unimax 500, grzałka 300w. Nie wiem czy ten filtr i grzałka podoła. Grzałka da rade, ale moim zdaniem o ile nie dajesz jej na przewód filtra, to lepiej kupić 2x200 z termostatem; mniejsze ryzyko jakiegokolwiek ups, a przy takim akwa, ups może oznaczać stratę znacznie przewyższającą koszt grzałki. Moim osobistym zdaniem (a ten sam filtr planuje potencjalnie kupić), to unimax 500 jest minimalnie za słaby na to akwa, zastanów się nad obiegem wody i zarybieniem, jesli będziesz trzybać ryby lubiące brudzić, poszukaj czegoś innego; jeśli wszystko na spokojnie + bez mocnego zarastania, powinien dać radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts