ostek Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 (edited) Witam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki akwarystówZarejestrowałem się na Waszym forum gdyż potrzebuję pomocy w rozwiązaniu mojego problemu. Ale może od początku... Jakiś czas temu postanowiłem po wielu, wielu latach przerwy powrócić do akwarystyki. Dokładnie 14.01.2016 założyłem akwarium oparte na ziemi ogrodowej. Poniżej przedstawię parametry baniaczka, wody i tego co się w nim znajduje:Pojemność: 112lPodłoże: ziemia ogrodowa + bazalt 1-3mmOświetlenie: 2x18W T8 + LED 8,5WDekoracje: kamienie serpentynit Rośliny: wszystkie z in-vitroParametry wody: twardość 20 st. niem, ph=7,5, temp. 22-23CFiltracja: kaskada Aquael FZN-2, wkład filtracyjny: gąbkaObsada: 11 Brzanka Odeska, 4 Kirysek SpiżowyTeraz do sedna. Akwarium ma prawie miesiąc czasu, a ciagle utrzymuje mi się zmetnienie wody. Podmiany robie co tydzien po ok 20%. Akwarium wystartowałem na nieodstanej kranówie, nie wlewałem starej wody z innego baniaka, nie dozowałem żadnych bakterii do filtra. Po prostu zalałem, odpaliłem sprzęt i tak sobie pracuje do dnia dzisiejszego. Rośliny rosną pięknie, przez pierwszy tydzien-dwa ukorzeniały się a teraz jest widoczny gwałtowny wsrost pionowy. Rośliny pochodzą z invitro. Ryby wpuszczone 5 dni temu (po ponad 3 tyg. od zalania).Skąd to zmetnienie? Czy mozliwe ze to zakwit pierwotniakow? Ale czy on utrzymywalby się tak długo? Co moge zrobic?? Ta metna woda odbiera mi całą radość z powrotu do akwarystyki. Codziennie wracając z pracy liczę że ujrzę wodę kryształ i codziennie przeżywam rozczarowanie. Po głowie chodzi milion myśli w tym restart A moze po prostu uzbroić się w cierpliwosc i czekac???Prosze o podpwoiedzi doswiadczonych akwarystów Edited February 11, 2016 by ostek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Po pierwsze, mierzysz ilości związków azotowych? Po drugie, na kiryski i wszelkie ryby przydenne masz złe podłoże - o bazalt będą trzeć mordą, aż sobie pokaleczą wąsy. Do tego dla kirysków dużo za twarda woda. Nie wiemy nawet, czy akwarium dojrzało, a wpuszczone zostały już ryby. To przepis na problemy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blueza Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Witam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki akwarystów Zarejestrowałem się na Waszym forum gdyż potrzebuję pomocy w rozwiązaniu mojego problemu. Ale może od początku... Jakiś czas temu postanowiłem po wielu, wielu latach przerwy powrócić do akwarystyki. Dokładnie 14.01.2016 założyłem akwarium oparte na ziemi ogrodowej. Poniżej przedstawię parametry baniaczka, wody i tego co się w nim znajduje: Pojemność: 112l Podłoże: ziemia ogrodowa + bazalt 1-3mm Oświetlenie: 2x18W T8 + LED 8,5W Dekoracje: kamienie serpentynit Rośliny: wszystkie z in-vitro Parametry wody: twardość 20 st. niem, ph=7,5, temp. 22-23C Filtracja: kaskada Aquael FZN-2, wkład filtracyjny: gąbka Obsada: 11 Brzanka Odeska, 4 Kirysek Spiżowy Teraz do sedna. Akwarium ma prawie miesiąc czasu, a ciagle utrzymuje mi się zmetnienie wody. Podmiany robie co tydzien po ok 20%. Akwarium wystartowałem na nieodstanej kranówie, nie wlewałem starej wody z innego baniaka, nie dozowałem żadnych bakterii do filtra. Po prostu zalałem, odpaliłem sprzęt i tak sobie pracuje do dnia dzisiejszego. Rośliny rosną pięknie, przez pierwszy tydzien-dwa ukorzeniały się a teraz jest widoczny gwałtowny wsrost pionowy. Rośliny pochodzą z invitro. Ryby wpuszczone 5 dni temu (po ponad 3 tyg. od zalania). Skąd to zmetnienie? Czy mozliwe ze to zakwit pierwotniakow? Ale czy on utrzymywalby się tak długo? Co moge zrobic?? Ta metna woda odbiera mi całą radość z powrotu do akwarystyki. Codziennie wracając z pracy liczę że ujrzę wodę kryształ i codziennie przeżywam rozczarowanie. Po głowie chodzi milion myśli w tym restart A moze po prostu uzbroić się w cierpliwosc i czekac??? Prosze o podpwoiedzi doswiadczonych akwarystów Witam. Poczytaj sobie na temat produktu seachem purigen. Ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem kompletnie nowy. Też miałem problem z mętna woda, mi pomógł ten produkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ostek Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 Po pierwsze, mierzysz ilości związków azotowych? Po drugie, na kiryski i wszelkie ryby przydenne masz złe podłoże - o bazalt będą trzeć mordą, aż sobie pokaleczą wąsy. Do tego dla kirysków dużo za twarda woda. Nie wiemy nawet, czy akwarium dojrzało, a wpuszczone zostały już ryby. To przepis na problemy. Niestety żadnych testów nie wykonywalem. Bylem przekonany że po ponad 3 tyg. warunki są na tyle sprzyjające ze mogę wpuścić ryby Ponadto sądziłem ze obecność ryb, a co za tym idzie pokarmu i odchodów przyspieszy namnazanie bakterii. Być może jednak pokpilem sprawę No cóż, teraz liczę na rady jak wyjść z tej męskości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Zacznij od pomiaru NO2 i NO3. Dojrzewanie akwarium 'na oko' to ryzykowny biznes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts