Rybcia 21 Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Przywlekłam do swojego zbiornika jakąś dziwną chorobę :/ już 2 rybki padły Obsada to same gupiki oraz jeden zbrojnik niebieski. W tym momencie 3 samice gupika wykazują objawy choroby. najdziwniejsze jest to że każda ma co innego :/ Samiczka nr 1. wydaje mi się że jest zbyt chuda oraz ma problemy z pływaniem mianowicie pływa głową w dół i wygląda to ta jak by ogonek wyciągał ją ku powierzchni. Nr 2. początkowo biały nalot na krawędzi bocznych płetw po czym całkiem bieleją, wydaje mi się że nalot przenosi się na ciało rybki chociaż ciężko stwierdzić ponieważ rybka jest biała ale widać że coś jest nie tak z jej "skórą" poza tym ciągle się ociera. Nr 3. ta rybka zaś jest bardzo gruba liczyłam że jest tak bardzo kotna ale zaczęły jej odstawać łuski i rybka się ukrywa :/ patrząc na każdą rybkę z osobna to 3 różne choroby ale łącząc objawy wynika że może to być ichtiosporidioza Akwarium ma 35l, bez oświetlenia, jakieś 2-3 tygodnie temu akwarium zostało założone na nowo ponieważ kupiłam im nowy żwirek bazaltowy. Wyposażenie to kilka kamieni które podczas czyszczenia były umieszczone w wodzie by nie zabić glonów i wszystkiego co na nich żyło, korzeń, kilka roślinek. Do tego grzałka z termostatem utrzymująca temp 26C oraz filtr z napowietrzaczem. Odkąd odkryłam tą chorobe (około 5 dni temu) dodaje do wody CMF oraz podmieniam wodę według zaleceń producenta, dodałam również płaską łyżeczkę soli kamiennej niejodowanej (tak mi doradzono). Niestety nie znam parametrów wody prócz tego że jest bardzo dobrej jakości jeśli chodzi o spożywanie. Odnawiam akwarium więc rybki są kupowane po 2-3sztuki co 1-2tygodnie więc cała obsada jest stosunkowo nowa. Rybki karmione są kilka razy dziennie suchą karmą w płatkach.Wie ktoś co to za choroba i jak mogę się jej pozbyć? Proszę o pomoc!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Opisz akwarium wg wzoru zamieszczonego w tym dziale... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts