koberise Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Witam Po 3 letniej przygodzie z Malawi rozpoczynam pierwszą przygodę z akwarium roślinnym 160L PH 6,7 - 6,9 oświetlenie 1x30 1x45 ( chcę dokupić diodowe ale jeszcze się nie znam ile potrzeba ) Filtr wewnętrzny aquael Fan 3 ( niebawem kupię zewnętrzny Unimax 250 ) zbieram fundusze Napowietrzacz oxy pro 150 ( służy tylko do ukrytego wodospadu piaskowego ) ciemny żwir troszkę piasku , podkład akwarystyczny 8kg rośliny : hydrocotyle japan , Glossostigma elatinoide, heniek , czerwonej rośliny nie pamiętam nazwy oraz 3 rodzaje mchów. Troszkę korzeni z poprzedniego akwarium Zbiornik zalany 10 dni temu. Aktualnie biega po nim 15 krewetek red cherry Jako, że to pierwsze roślinne akwarium zapewne będzie sporo problemów. Co2 mam w płynie i kilka innych minerałów. Puki co finansowo na więcej sobie nie mogę pozwolić. Ryby : w planie mam Rasbory Galaxy ok 15 sztuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Ścieżka się pewnie rozjedzie, jak to z nimi bywa, ale generalnie fajnie się to prezentuje.Jeśli nie planujesz innych ryb, to spokojnie może być nawet 50 razbor galaxy, a właściwie danio perłowego Chyba, że jest plan zrobić z tego takie mega krewetkarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Ścieżka się pewnie rozjedzie, jak to z nimi bywa, ale generalnie fajnie się to prezentuje. Jeśli nie planujesz innych ryb, to spokojnie może być nawet 50 razbor galaxy, a właściwie danio perłowego Chyba, że jest plan zrobić z tego takie mega krewetkarium. Nie no mega krewetkarium nie na pewno się troszkę ich pojawi dla urozmaicenia ale ryby będą na bank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Dobra telewizja Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Niezły plakat. Jesteś z lewej czy z prawej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 Hehe niestety z lewej bo z prawej moja żona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Pokaż ten wodospad lepiej. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Mi się będzie jeszcze bardziej podobało jak dolejesz wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vexatus Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Fajny litraż, w którym można już sporo ciekawych rzeczy zrobić. Szkoda tylko, że układ kamieni po prawej i te schody ze ścieżką po lewej nie wyglądają zbyt naturalnie - jak baniak zarośnie to powinno być lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 Kilka fotek z dziś. W Akearium jako pierwsze pojawiły sie neony x 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Na pierwszej fotce całkiem fajnie to wygląda. Czekam na dalszy rozwój baniaczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chissa Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Aranż jak dla mnie jest świetny . Zamiast galaxy postawiłeś na neony? Jakie konkretnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted February 12, 2016 Author Share Posted February 12, 2016 Aranż jak dla mnie jest świetny . Zamiast galaxy postawiłeś na neony? Jakie konkretnie? Neony Inessa. Szczerze mówiąc one tak na start. Finalnie i tak galaxy się pojawią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
relative Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Super aranż. Szkoda, że szyby porysowane. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted March 11, 2016 Author Share Posted March 11, 2016 Mamy już prawie miesiąc. Rośliny rosną oprócz heńka,który wymarł aktualnie walczę z jakąś plagą ślimaków ;( Mnożą się w dość dużym tempie. Mają ok 3mm wielkości. Liście kolorowej rośliny w zagrożeniu więc codziennie usuwam je ręcznie. Super aranż. Szkoda, że szyby porysowane.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk no niestety akwarium już ma kilka lat ;/ za jakiś czas trzeba będzie zmienić na nowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) Neony Inessa. Gościu który je odkrył to chyba się w grobie przewraca ! A na nazwisko miał Innesa Aranż całkiem fajny, ale ryby na start słabo trafione fundujesz im darmowe solarium. A twardości jakieś znasz? Szkoda, że szyby porysowane. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jeżeli samemu właścicielowi to nie przeszkadza to nam tym bardziej nie powinno Jako Malawista coś o tym wiem Znaczy się porysowanych szybach . Edited April 8, 2016 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Aranżacja bardzo fajna,jak zarośnie będzie fajny baniak. Dolej wody bo psuje to cały efekt. Rośliny maja chyba jakieś braki bo takie żółte wyszły chyba,ze to zdjęcie przekłamuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 Aranżacja bardzo fajna,jak zarośnie będzie fajny baniak. Dolej wody bo psuje to cały efekt. Rośliny maja chyba jakieś braki bo takie żółte wyszły chyba,ze to zdjęcie przekłamuje nie no zdjęcie troszkę takie żółtawe wyszło. Właściwie jest nieźle ale niestety Co2 mam w płynie nie w sprzęcie i to może nie do końca ogarnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted April 7, 2016 Author Share Posted April 7, 2016 Po 2 miesiącach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted April 29, 2016 Author Share Posted April 29, 2016 3 miesiące i akwarium kwitnie jak szalone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 No ładnie :-D jak udaje Ci się utrzymać białą ścieżkę, że się nie przesypuje? O.o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberise Posted April 29, 2016 Author Share Posted April 29, 2016 No ładnie :-D jak udaje Ci się utrzymać białą ścieżkę, że się nie przesypuje? O.o z lekka czasem odgarne ciemny żwir ale pojedyńcze kamyczki tak to sama jakoś siś trzyma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Jaka barwa świetlówek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts