Coolfon1988 Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Witam , kupiłem wczoraj ślimaki military helmet 2 sztuki i od wczoraj siedzą w jednym miejscu jakby przyssane do siebie . Coś z nimi jest nie tak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Stres, problemy z aklimatyzacją, inne parametry wody od tych w jakich do tej pory żyły... powodów może być wiele. Obserwuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted February 9, 2016 Author Share Posted February 9, 2016 Jeden zmienił pozycję a drugi jak leży tak leży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Generalnie dopóki ma zamkniętą tę klapkę, to raczej żyje. Jeśli jest do czegoś przyssany, to też Daj mu czas, zdarza im się gdzieś zastygnąć w bezruchu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted February 9, 2016 Author Share Posted February 9, 2016 Jeżeli to jest ta klapka to widocznie wszystko w porządku . Teraz wiem dlaczego aie nazywa helmet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 No i już troche minęło i żadnej reakcji . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Nie wiem dlaczego, ale u mnie też się tak zachowują od początku kupna czyli ponad miesiąc. W dzień żadnej reakcji, albo przyssane do szyby bez ruchu albo schowane w muszli, zauważyłem że nocą trochę żerują po szybach, ale nie tak jak są opisywane, że robią sobie ucztę z glonów. Mam ich 6szt., jeden to prawie dwa tyg. nie pokazywał oznak życia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 No i już troche minęło i żadnej reakcji . Bo ten typ tak ma . Do żwawych raczej te ślimaki nie należą. Będą prowadzić głównie nocny tryb życia, zakopywać się w podłożu i chować w zakamarkach zbiornika, a i w twierdzeniu że to pochłaniacze glonów też jest dużo przesady. Glony, owszem zjadają, ale nie utrzymają akwarium w czystości wyręczając właściciela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 No ale on nawet z nocnego trybu nie korzysa myślę nad zmianą aranżacji i wpakować łupek drzewiasty i chciałem sprawdzić jak sie sprawują no bo z kamietni glonów czyścił nie będe i myślałem że one to ogarną . Ale chyba nie będe zmianiał w takim razie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 No ale on nawet z nocnego trybu nie korzysa myślę nad zmianą aranżacji i wpakować łupek drzewiasty i chciałem sprawdzić jak sie sprawują no bo z kamietni glonów czyścił nie będe i myślałem że one to ogarną . Ale chyba nie będe zmianiał w takim razie Tak szczerze mówiąc to raczej łatwiej postarać się o dobry balans i małą ilość glonów. Jaką masz temperaturę? może pomyśl o helenkach? są szybkie i żrą troche glonów (może jakiś spec od helenek by się wypowiedział) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts