Mgi Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Cześć, mam akwarium 25l i chciałam na początku kupić jedynie bojownika, ale zrodził mi sie pomysł na kraba. Czy znacie taki gatunek, który może żyć cały czas pod woda? Ewentualnie usypię mu zejście na ląd, ale w zoologicznym widziałam małe kraby, które tego nie potrzebowały. I najważniejsza sprawa, zeby nie polował na bojownika... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Małe, niegroźne kraby będą pokarmem dla bojownika. Większe zjedzą bojownika lub będą potrzebować sporej części lądowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Kraby - woda twardsza i zasadowa, bojowniki - woda miękka i kwaśna. Nie można ich połączyć, aby oba gatunki miały dobre warunki. Kraby - woda twardsza i zasadowa, bojowniki - woda miękka i kwaśna. Nie można ich połączyć, aby oba gatunki miały dobre warunki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mgi Posted February 7, 2016 Author Share Posted February 7, 2016 Hmm... W takim razie zdecyduje sie tylko na kraba może być trzymany w 25l? Ovzywiscie ze żwirku usypie mu lad. Jeśli tak to jaki gatunek jest najspokojniejszy i najłatwiejszy w utrzymaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Zamiast krabów spróbuj z rakami. Kraby bywają kłopotliwe w utrzymaniu i mają specyficzne potrzeby, im raczej terrarium pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mgi Posted February 7, 2016 Author Share Posted February 7, 2016 Tak czytałam tylko pobierznie o krabach, ale chyba można im stworzyć "akwa-terrarium"? Raki jakoś mnie nie pociągają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Można. W 25l ujdą mangrowe lub wampiry. Popatrz sobie w temacie kolegi Kamyka, jak można urządzić krabom akwaterrarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mgi Posted February 7, 2016 Author Share Posted February 7, 2016 Mogłabym prosić link do tego tematu? Bo nie umiem znaleźć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 http://forum.superakwarium.pl/topic/48814-30-vampirkowo/?do=findComment&comment=488151łap Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vexatus Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Bojownik i krab razem to bardzo zły pomysł. Jeśli chcesz hodować tylko kraba, to najpierw zapoznaj się z materiałami w necie i zastanów się nad tym 3 razy, bo to wcale nie taka prosta sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mgi Posted February 7, 2016 Author Share Posted February 7, 2016 (edited) Wiem, że dużooooo przede mną lektury, więc aby krab sie miał dobrze to postanowiłam wiedzę zagłębiać tutaj i nie tylko;) w akwarium mam filtr kaskadowy aquael mini, ale mam tez gąbkowy, który nadaje sie do niskiej wysokości wody. Za podłoże mam żwirek, ale mogę je zmienić. Grzalka ) to aquael comfort zone 20W. Oświetlenie-18W To tyle co mam. Co jeszcze trzeba dokupić. Czy jakieś rośliny sa potrzebne? Zdecydowałam sie wstępnie na kraba mangrowego. Edited February 7, 2016 by Mgi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts