Jump to content

pęknięty zbiornik !!!!!!

akwarium2402
 Share

Recommended Posts

Witam, mam problem proszę o rade. Przejdźmy do tematu.

Zeszłej nocy obudził mnie dźwięk lejącej sie wody, okazało się że z akwarium leje sie woda. Rybki i glonojada na szczęście zdążyłem uratować. 

Jak mam to najtaniej i najłatwiej  naprawić ??? Pęknięcie jest w przedniej szybie zaczyna sie od samej góry tak 15 cm od boku i idzie po łuku do dolnego rogu. Akwarium proste 60l.

Proszę o pomoc.

Edited by akwarium2402

Wymiana szyby nic innego Ci nie pomoże, zamów szybę u szklarza tej samej grubości, musisz delikatnie wyciąć sylikon, wyczyścić szybę, odtłuścić.

Sprawdź czy odpowiednio było akwarium ustawione i nie było żadnych naprężeń (wygięty blat, podkładka), jeżeli było uszczerbane to naprężenia poszły po karbie ale jeżeli to złe ustawienie to musisz wzmocnić szafkę, bo sytuacja może się powtórzyć.

• Like 1

Wymiana szyby nic innego Ci nie pomoże, zamów szybę u szklarza tej samej grubości, musisz delikatnie wyciąć sylikon, wyczyścić szybę, odtłuścić.

Sprawdź czy odpowiednio było akwarium ustawione i nie było żadnych naprężeń (wygięty blat, podkładka), jeżeli było uszczerbane to naprężenia poszły po karbie ale jeżeli to złe ustawienie to musisz wzmocnić szafkę, bo sytuacja może się powtórzyć.

Blat rzeczywiście jest wygięty. A ile by mniej więcej mnie to wyniosło (szyba i silikon) i jaki najlepiej zastosować? 

Słyszałem że niektórzy naprawiali w ten sposób że naklejali kawałek szyby na pekniętą lub poprostu wypełniali pęknięcie silikonem.

Edited by akwarium2402

Koszt  to już sprawa indywidualna szklarza  jedne weźmie 20zl za robociznę  + materiał  drugi  krzyknie 80zl + materiał  także radzę przejść się i podpytać   bo nie wiem czy cię  taniej lub w tej samej cenie nie wyniesie zakup nowej sześćdziesiątki .