Jump to content

Rogatek marnieje... tak to możliwe.

włóczykij
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Zrobiłem restart akwarium, przesadziłem rośliny.

Mam mech java, rotalę, hygrophila corymbosa siamensis, pelie, pistie, ponikło maleńkie i wszystko ładnie rośnie oprócz wspomnianego rogatka.

Gdzie bym go nie dał to od dołu zaczyna żółknąć i tracić łodygę. Niby rośnie w górę ale od dołu się rozpada. Wcześniej w akwarium rósł w takim tempie, że musiałem go mocno przycinać lub wyrzucać. Rósł nawet w pojemniku na parapecie. Zastanawiam się czy to może być problem z podłożem? Wcześniej miałem żwirek a teraz mam piasek i może gdy jest w piasku to piasek za mocno go "trzyma" i dlatego od dołu obumiera?

Nawożę potas + carbo + kulki GT pod rośliny.

Edited by włóczykij

Ja u siebie miałem podobnie. Rogatek posadzony w podłożu od spodu się rozpadał. Może dlatego że roślina ta nie wytwarza typowych korzeni, a umieszczanie jej łodyg " na siłę " w podłożu uszkadza je co w konsekwencji prowadzi do ich obumierania. Ten sam rogatek u mnie rzucony po prostu do wody rósł jak szalony i co jakiś czas nadwyżkę trzeba było usuwać z akwarium.