Korund Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Witam,Wkrótce planuję start zbiornika 160l. W akwarium planuję mieć prętniki oraz kiryski preferujące nieco wyższe temperatury (25st). Przed ostatecznym wyborem obsady zakupiłem testy zooleka i pomierzyłem kranovit uzyskane wyniki: pH 7,6 GH 11 KH 7Stwierdziłem, że pH można by nieco obniżyć, tyle tylko, że nie chcę bawić się w szyszki czy torfy - cenię sobie krystaliczną wodę Dlatego też zakupiłem aquacid tropicala i przeprowadziłem mały test - do 1l wody dodałem 4 krople i odczytałem wynik. Do kolejnego litra wody dodałem 1ml octu spirytusowego.Uzyskane wyniki: aquacid pH/GH/KH 6,8/10/5 ocet 6/9/6Moje pytanie brzmi czy takie eksperymenty mają sens? Tj. czy wyniki będą w miarę trwałe, on i czy w ten sposób przygotowana woda nadaje się w ogóle dla ryb? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cycek Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Tak bez problemu. Dajesz ocet i masz problem z głowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Po jakim czasie robiłeś pomiary? Zrób je ponownie po jakichś 24-48h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korund Posted October 29, 2015 Author Share Posted October 29, 2015 Po jakim czasie robiłeś pomiary? Zrób je ponownie po jakichś 24-48h Tak właśnie planuję. Pomiary były jakieś 10 min po zaaplikowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Ocet po 2 dniach 0. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korund Posted October 30, 2015 Author Share Posted October 30, 2015 Z octu tak czy siak rezygnuję - doczytałem, że nie wpływa za dobrze na mikroorganizmy w akwarium. Mam jednak możliwość zastosowania kwasu solnego. Co o tym myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 A ile masz lat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korund Posted October 30, 2015 Author Share Posted October 30, 2015 A ile masz lat? Wystarczająco by móc bezpiecznie korzystać z dobrodziejstw kwasu solnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 31, 2015 Share Posted October 31, 2015 Z octu tak czy siak rezygnuję - doczytałem, że nie wpływa za dobrze na mikroorganizmy w akwarium. Mam jednak możliwość zastosowania kwasu solnego. Co o tym myślicie No więc powiem Ci tak... Ocet to słaby kwas, działa ogólnie tak samo jak kwas solny, podczas reakcji wydziela się CO2, może toźle wpływa na organizmy. Tylko, że nikt nie mówi o zakwaszaniu wody w akwarium a do podmian. Wystarczająco by móc bezpiecznie korzystać z dobrodziejstw kwasu solnego. No to do dzieła, kwas solny potrzebuje około 12 h na pełną reakcje i pamiętaj chemiku młody kwas zawsze się leje do wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts