Cycek Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Siema. Mam akwarium z mrukami? ale kolega chce opylić ducha amazońskiego. Mam pytanie czy kupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Nie. Nie piszesz, jakiej wielkości to akwarium, ani jakie tam panują warunki. Nie wspominając o tym, że dorosły Duch nie powinien mieć problemów z zeżarciem lub choćby podgryzaniem mruków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 dorosły Duch nie powinien mieć problemów z zeżarciem lub choćby podgryzaniem mruków. Tzn co? Bierze sobie kęs, czy jak? Duch poluje między innymi na małe ryby. Większe okazy niemieszczące mu się w pysku ignoruje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Tzn co? Bierze sobie kęs, czy jak? Duch poluje między innymi na małe ryby. Większe okazy niemieszczące mu się w pysku ignoruje. Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Tak. Tak co? Napisz konkretnie. Tak, bierze kęs. Tak, między innymi poluje na małe ryby. Tak, większe okazy ignoruje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Tak na wszystko. Ryby, które zmieszczą się do pyska, zje na raz, jak większość drapieżników. Wieksze będzie podgryzać (ze zdjęć, które widziałem, wygląda na to, że duch mierzy w 'mięsne' części gryzionej ryby, nie w płetwy). Ryby swojej wielkości nie powinien ruszyć. Ale dorosły mruk to przy podrośniętym duchu karzełek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzik Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) Myśle że ok Edited October 29, 2015 by Dzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Wieksze będzie podgryzać (ze zdjęć, które widziałem, wygląda na to, że duch mierzy w 'mięsne' części gryzionej ryby, nie w płetwy) Dziwne, bo akwaryści trzymają go z dyskowcami i nie zgłaszają problemów. Może chodzi o małe zbiorniki, gdzie agresja ryb wzrasta i atakują inne osobniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cycek Posted October 29, 2015 Author Share Posted October 29, 2015 Nie wiem ile ale duże więcej niż 180l. Kiedyś miałęm pare skalarów i wszystko było ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Dziwne, bo akwaryści trzymają go z dyskowcami i nie zgłaszają problemów. Może chodzi o małe zbiorniki, gdzie agresja ryb wzrasta i atakują inne osobniki. Wcale nie dziwne, masz multum czynników zwiększających agresję ryb. Paletki małymi rybami nie są. Nie mówię tu o długości ciała. Po obejrzeniu zdjęcia dorosłego prętnika, którego ogon obrał z mięsa ~15-centymetrowy duch, nie mam zwyczajnie serca przytakiwać, gdy podaje się, że jest to ryba do akwarium towarzyskiego z niesprawdzonym ustawieniem gatunkowym. Rozumiem, że uważasz ją za dobry materiał w tym kierunku, ale w akwarium autora jest to po pierwsze ryzyko, a po drugie bezsens ze względu na zbyt mały zbiornik(patrz podana szacowana wielkość bez nawet zadania sobie trudu ze zmierzeniem). 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts