combo21 Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 (edited) Witam O akwarium myślałem od długiego czasu, ok. roku temu założyłem swoje pierwsze akwarium 54l – zestaw od Aquaela. Spodobało się więc założyłem nowe większe ok. 3 miesiące temu. Baniak: 112l z pokrywą Grzałka: Aquael gold 150W Filtr: Aquael FZN-2 Oświetlenie: 4xblok Power LED + 2 taśmy LED Podłoże: piasek kwarcowy, nie o najmniejszej granulacji, trochę grubszy ale nie wiem dokładnie jaka granulacja Ozdoby: korzeń, groty z kamieni Rośliny: żabienice, anubias, rotole, hygrophile, ludwiegie, hemianthus i trochę innych pojedynczych Obsada: Para Pielęgnic Ramireza 8szt Neon Inessa 5+1szt Mieczyk Hellera 9szt Danio pręgowane 4szt Kirys Panda 1szt Zbrojnik niebieski Parametry wody: Temperatura wody: 24 - 25 stopni pH: 7,6 GH: 12 KH: 8 NH3: 0 N03: 10mg/l N02: pomiędzy <0,3 a 0,3mg/l Obecnie przymierzam się do odpalenia pierwszego zbiornika 54l ponieważ mam w kotniku 3 małe mieczyki i prawdopodobnie jedna lub dwie samice mieczyka są też kotne a jak małe wpuszczę do dużego zbiornika to mi je coś zeżre Co sądzicie o tej obsadzie? I o parametrach mody w akwarium? Wiem wiem, dwie ławice w jednym akwarium ale żyją w zgodzie. Po odpaleniu mniejszego zbiornika mogę zrobić roszady i coś do małych mieczyków przenieść tylko co? Edited October 27, 2015 by combo21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 No nie wiesz parametry wody masz takie, że zrobiłbym tak: Do 112l Mieczyki Do 54l Danio Dlaczego: Pielęgniczki Ramireza, Neony, Kiryski, Zbrojnik- Wolą inne parametry wody niż ty masz Danio- Wolą zimniejszą wodę Mieczyki - Są za duże do 54l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Do 112l mieczyki też są za duże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Do 112l mieczyki też są za duże Ale to już lepiej niż 54l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Na innym forum już Ci wyjaśniłem pokrótce problemy z taką obsadą. W 112l możesz zbić twardość i pH i zatrzymać tam neonki, kiryski i zbrojnika przy temperaturze niższej, niż 25 stopni. Albo zostawić taką wodę, ale iść w inne gatunki. Za 54l nie zabieraj się póki nie ogarniesz obsady w głównym. Do 112l Mieczyki Dla mieczyków 100x40x40 to rozsądne minimum. Kawał ryby, szkoda kisić. Do 54l Danio Takie torpedy do 54l akwarium? Nie dość, że ryba będzie miała mało miejsca do pływania, to będzie wyglądać nudno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
combo21 Posted October 27, 2015 Author Share Posted October 27, 2015 Ale 54l chcę odpalić nie aby w nim trzymać mieczyki docelowo tylko póki jest to mały narybek który ma tydzień czasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts