Vercynogetorix Posted October 11, 2015 Share Posted October 11, 2015 (edited) Witam, Nie mam pojęcia co to jest, woda w świeżo założonym krewetkarium zrobiła się bardzo herbaciana, oprócz żwirku (drobnego), paru małych mikrozorium (invitro) i korzenia, nie ma tam nic więcej. Wczoraj na końcówkach korzenia pokazały się bardzo dziwne 'wykwity', nie bardzo wygląda mi to na glony, ale wolałbym się upewnić; , Edited October 11, 2015 by Vercynogetorix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted October 11, 2015 Share Posted October 11, 2015 Woda prawdopodobnie od korzeni się zabarwiła. Co do tej waty to po jakimś czasie powinna sama ustąpić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted October 11, 2015 Share Posted October 11, 2015 Zwykła pleśń, nie ma co się przejmować albo zejdzie sama, albo możesz ręcznie szorować, jeśli Ci się nie podoba. Co do zabarwienia wody - jeśli bardzo Ci przeszkadza to możesz ewentualnie dodać węgla do filtra, szybko powinien wyczyścić wodę. Generalnie jedno i drugie z czasem ustąpi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted October 11, 2015 Author Share Posted October 11, 2015 Witam, Dzięki za info. Herbatka mi nie przeszkadza -ta pleśń natomiast wyglądała podejrzanie, dziękuje za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 11, 2015 Share Posted October 11, 2015 woda w świeżo założonym krewetkarium jeśli bardzo Ci przeszkadza to możesz ewentualnie dodać węgla do filtra Na tym etapie chyba nie za bardzo wrzucać węgiel do filtra i przedłużać dojrzewanie, ogólnie nie uważam węgla za dobry wkład, korzeń barwi i barwił przez jakiś czas będzie, jednorazowo węgiel akwarium z tego zabarwienia nie wyleczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 (edited) Tu takie są porady aby włożyć węgiel do filtra, a ja się pytam, niech mi ktoś podpowie jak włożyć węgiel do filtra Pat Mini ? Edited October 12, 2015 by grzesio764 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 Nawet jak włożysz węgiel luźno w siateczce do akwarium, tak aby odbywał się przy nim ruch wody, to będzie spełniał swoją rolę, dla chcącego nic trudnego, także nie ma z czego szydzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 A kiedyś pytałem (dawno temu) tu na forum czy mogę tak zrobić z pończochą i torfem granulowanym to dostałem porady aby pończochę zostawić dla żony a torf do kubła, którego jeszcze nie miałem. Sorry za offtop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts