hanysek87 Posted October 6, 2015 Share Posted October 6, 2015 Witam, od pewnego czasu moje pyszczaki dziczeją , przy wyłączonym świetle ryby za dnia pływają po całym akwarium , a przy oświeconym siedzą pod skałami ... Zaznaczam że nigdy tego problemu nie miałem gdyż światło im nigdy nie przeszkadzało , z miesiąc czasu już ten problem mam na_pewno ... Jakieś porady ? Załączam zdjęcia dowodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 6, 2015 Share Posted October 6, 2015 A dlaczego za dnia jest wyłączone oświetlenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 6, 2015 Share Posted October 6, 2015 Jaki masz cykl dobowy oświetlenia i jaki typ oświetlenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 6, 2015 Share Posted October 6, 2015 Parametry wody? Coś zmieniałeś w ostatnim czasie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted October 7, 2015 Author Share Posted October 7, 2015 A dlaczego za dnia jest wyłączone oświetlenie? Od godziny 15 do 22 dziennie jest świecone i problemu nie było , a teraz zgaszone pływają , włączone schowane. Parametry wody? Coś zmieniałeś w ostatnim czasie? Standardowo co 2-3 tygodnie spuszczam i dolewam 30 % wody , nigdy to im nie przeszkadzało , parametry nie są mi wiadome. Jaki masz cykl dobowy oświetlenia i jaki typ oświetlenia? 15-22 , oświetlenie standardowe tam są dwie świetlówki 20 W. Do jedzenia wychodzą ale zachowują się jak piranie ... jak najszybciej zjeść i się schować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek03 Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 (edited) @@hanysek87, A mają wyblakłe kolory ? Edited October 7, 2015 by Misiek03 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 Ja bym zmierzył NO3 i NO2- prawdopodobnie tutaj leży problem.No i śmiało możesz wyłączyć jedną z świetlówek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted October 7, 2015 Author Share Posted October 7, 2015 (edited) @@hanysek87, A mają wyblakłe kolory ? Ładne ostre kolory. Ja bym zmierzył NO3 i NO2- prawdopodobnie tutaj leży problem. No i śmiało możesz wyłączyć jedną z świetlówek. Hmm w mojej obudowie niestety nie da się wyłączyć jednej świetlówki , a co do NO3 i NO2 , nie robiłem testów nigdy w życiu a Malawi mam prawie rok , a zachowanie zmieniły z miesiąc temu na pewno... Edited October 7, 2015 by hanysek87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 To, że masz rok akwarium nie znaczy, że TERAZ coś się nie dzieje. Testy to podstawa. Bez nich Twoje pytania to tylko gdybanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 Hmm w mojej obudowie niestety nie da się wyłączyć jednej świetlówki , a co do NO3 i NO2 , nie robiłem testów nigdy w życiu a Malawi mam prawie rok , a zachowanie zmieniły z miesiąc temu na pewno... Co do oświetlenia można np. zasłonić folią alu świetlówkę i po sprawie co do reszty to ryby rosną,a co za tym idzie robią większy "syf" i podmiany jakie robisz są na pewno za rzadko i za małe-o filtracji nie wspomniałeś ani słowem jak i o samej obsadzie i szkiełku które jest stanowczo za małe jak na ryby które można dostrzec na foto więc NO3 to takie min. które wypada zrobić,a również PH,kh,gh nie należy lekceważyć.Kłopoty zaczną się dopiero pojawiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted October 7, 2015 Author Share Posted October 7, 2015 Dzięki za pomysły które bede musiał zrealizować , ale wytłumaczcie mi co ztym wszytskim wspólnego ma światło właczone że ryby sie chowią a przy zgaszonym pływaja Na forum wymagana jest poprawna pisownia. Mowa o tym w regulaminie, który zaakceptowałeś podczas rejestracji. /Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted October 8, 2015 Share Posted October 8, 2015 Stres przy zbyt mocnym oświetleniu ryby te nie lubią zbyt mocnego walenia światłem po gałach. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted October 8, 2015 Author Share Posted October 8, 2015 (edited) zrobiłem testy PH 7,6 kH 10 GH >14 Jakieś rady ?? Edited October 8, 2015 by hanysek87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 8, 2015 Share Posted October 8, 2015 Pocisnąłbym pH bliżej ośmiu, tak dla bezpieczeństwa i zdrowia ryb. No i zredukuj lub przyciemnij oświetlenie - roślin nie ma, więc solara niepotrzebna. Ryby wybrały sobie swoje kryjówki i gdy robi się zbyt jasno jak na ich gusta, to dają nogę. Do tego robisz rażąco małe i rzadkie podmiany wody jak na tą obsadę. Ryby mogą być zestresowane obecnością nadmiaru związków azotowych w wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted October 8, 2015 Author Share Posted October 8, 2015 na 112l zbiornik ile takiej sody sypać do podmienianej wody ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 8, 2015 Share Posted October 8, 2015 (edited) Grys koralowy do filtra daj, to wystarczy W międzyczasie postaraj się o dużo większy zbiornik. To, co masz w obecnym wkrótce go przerośnie i oprócz problemów behawioralnych zaczną się zdrowotne. Edited October 8, 2015 by Dhuz Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted October 8, 2015 Author Share Posted October 8, 2015 (edited) chwilowo nie posiadam Grysa... a z tymi podmianami to jak dokładniej robić ? Edited October 8, 2015 by hanysek87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 8, 2015 Share Posted October 8, 2015 20 litrów dwa razy w tygodniu. 30% tygodniowo to podmiana przy normalnej obsadzie, Ty robisz 30% co dwa tygodnie przy obsadzie mocno obciążającej biologię, w zbyt małym dla tej obsady zbiorniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted October 8, 2015 Author Share Posted October 8, 2015 20 litrów dwa razy w tygodniu. 30% tygodniowo to podmiana przy normalnej obsadzie, Ty robisz 30% co dwa tygodnie przy obsadzie mocno obciążającej biologię, w zbyt małym dla tej obsady zbiorniku. za chwile zrobie podmiane , a tej sody małą łyżke podać ? 6.1. Wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. Byłeś już upominany 4 posty temu, zatem otrzymujesz ostrzeżenie. /Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted October 9, 2015 Author Share Posted October 9, 2015 Czarna folia przylepiona na tylną szybę , ryby wróciły na pierwszy plan Temat Zamykam . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts