Skocz do zawartości

Bimbrownia- czas działania


ryszard233
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Opisz jaki masz przepis

 

To w zasadzie nie jest przepis. To jest "na oko".

 

Bańka 5l.

  • 3/4 torebki cukru
  • 2-3 litry ciepłej przegotowanej wody
  • torebka drożdży Dr. Oetker.

 

No i to w 72 l chodziło ze dwa tygodnie. Moc bimbrowni zależy również od temperatury otoczenia. Im cieplej tym mocniej pracuje. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie też działa około tygodnia. Szklanka cukru, drożdże na oko około 10 gram i jakieś 0,7 litra wody. To wszystko w butelce 1,5 litra. Próbowałem sprawić żeby bimbrownia działała równiej i na chwilę obecną dobre rezultaty daje nie mieszanie cukru. Dodatkowo w chwili w której bimbrownia zaczyna umierać zamiast wszystko wylewać i robić nowy zacier, do starego zacieru dosypuje około 1/4 szklanki cukru i wlewam odrobinę rozpuszczonych drożdży. Bardzo istotne jest to żeby cukier dosypywać bardzo ostrożnie bo stary zacier zacznie się dość intensywnie pienić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...