Jump to content

Bimbrownia- czas działania


ryszard233
 Share

Recommended Posts

Opisz jaki masz przepis

 

To w zasadzie nie jest przepis. To jest "na oko".

 

Bańka 5l.

  • 3/4 torebki cukru
  • 2-3 litry ciepłej przegotowanej wody
  • torebka drożdży Dr. Oetker.

 

No i to w 72 l chodziło ze dwa tygodnie. Moc bimbrowni zależy również od temperatury otoczenia. Im cieplej tym mocniej pracuje. :)

Link to comment
Share on other sites

U mnie też działa około tygodnia. Szklanka cukru, drożdże na oko około 10 gram i jakieś 0,7 litra wody. To wszystko w butelce 1,5 litra. Próbowałem sprawić żeby bimbrownia działała równiej i na chwilę obecną dobre rezultaty daje nie mieszanie cukru. Dodatkowo w chwili w której bimbrownia zaczyna umierać zamiast wszystko wylewać i robić nowy zacier, do starego zacieru dosypuje około 1/4 szklanki cukru i wlewam odrobinę rozpuszczonych drożdży. Bardzo istotne jest to żeby cukier dosypywać bardzo ostrożnie bo stary zacier zacznie się dość intensywnie pienić.

Link to comment
Share on other sites

Hej.

Używacie bimbrowni z przepisu 1410?

U mnie po zrobieniu świeżego zaczynu ma co2 przez około  tydzień.

Pozdrawiam.

 

Czas działania bimbrowni zależy od kilku czynników i większość z nich to oczywista oczywistość... O co dokładnie pytasz?

Link to comment
Share on other sites

Jak masz mnóstwo roślin, które tan dwutlenek przerobią na tlen to i bez ruchu tafli by się obeszło. Jak nie masz to i napowietrzanie może nie pomóc (a przy intensywnym napowietrzaniu jaki sens podawania CO2?)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...