ryszard233 Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Hej. Używacie bimbrowni z przepisu 1410? U mnie po zrobieniu świeżego zaczynu ma co2 przez około tydzień. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DavyJones Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 No i? U mnie z przepisu "na oko" działała dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszard233 Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 No i? U mnie z przepisu "na oko" działała dwa tygodnie. Opisz jaki masz przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DavyJones Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Opisz jaki masz przepis To w zasadzie nie jest przepis. To jest "na oko". Bańka 5l. 3/4 torebki cukru 2-3 litry ciepłej przegotowanej wody torebka drożdży Dr. Oetker. No i to w 72 l chodziło ze dwa tygodnie. Moc bimbrowni zależy również od temperatury otoczenia. Im cieplej tym mocniej pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
URSUS Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 U mnie też działa około tygodnia. Szklanka cukru, drożdże na oko około 10 gram i jakieś 0,7 litra wody. To wszystko w butelce 1,5 litra. Próbowałem sprawić żeby bimbrownia działała równiej i na chwilę obecną dobre rezultaty daje nie mieszanie cukru. Dodatkowo w chwili w której bimbrownia zaczyna umierać zamiast wszystko wylewać i robić nowy zacier, do starego zacieru dosypuje około 1/4 szklanki cukru i wlewam odrobinę rozpuszczonych drożdży. Bardzo istotne jest to żeby cukier dosypywać bardzo ostrożnie bo stary zacier zacznie się dość intensywnie pienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vexatus Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Hej. Używacie bimbrowni z przepisu 1410? U mnie po zrobieniu świeżego zaczynu ma co2 przez około tydzień. Pozdrawiam. Czas działania bimbrowni zależy od kilku czynników i większość z nich to oczywista oczywistość... O co dokładnie pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszard233 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 A czy przy podawaniu co2 cala dobę wystarczy do natleniania wody tylko ruch tafli? Mam filtr Aquael turbo 1000 i wylot filtra skierowany na tafle. Z tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahr Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jak masz mnóstwo roślin, które tan dwutlenek przerobią na tlen to i bez ruchu tafli by się obeszło. Jak nie masz to i napowietrzanie może nie pomóc (a przy intensywnym napowietrzaniu jaki sens podawania CO2?) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.