ryszard233 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Witam. Planuje restart akwarium, chciałbym na czas restartu przechować rośliny okolo 3-4 dni. Rybkami zaopiekuję sie sąsiad a z roślinami musze sobie sam poradzić. Proszę o rade w jaki sposób to zrobić. Pozdrawiam Z tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Dysponujesz jakimś wolnym, mniejszym akwarium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 W sumie nadałoby się też wiadro, jeśli wrzucić tam grzałkę i filtr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 W sumie nadałoby się też wiadro, jeśli wrzucić tam grzałkę i filtr. Ważniejsze jest oświetlenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Ważniejsze jest oświetlenie W sumie prawda, ale na 3-4 dni można zaimprowizować jakąkolwiek lampką biurkową, tylko włożyć do niej żarówkę 6500K, wydatek kilku złotych, a chyba jest szansa, że przewegetują bezstratnie, dobrze myślę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 dobrze myślę? Jasne, że da radę, ale zanim zaczniemy kombinować to może najpierw niech autor tematu odpowie na moje pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 3 - 4 dni spokojnie wytrzymają nawet i bez światła, bez filtracji i bez grzałki. Po wyrwaniu i tak będą musiały odchorować a czasami nawet wysyłka trwa dłużej a siedzą zamknięte w paczce. Aby im tylko mokro było. Także wiadro/jakiś pojemnik to dobre rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Po wyrwaniu i tak będą musiały odchorować Chodzi o to, żeby nie odchorowały Dlatego ja poczekam na odpowiedź autora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Sławek i tak po wyrwaniu będą miały uszkodzony system korzeniowy (potem uszkodzi podczas sadzenia), po restarcie inną wodę i tak i tak będą się aklimatyzowały, więc nie ma to większej różnicy. Takie przynajmniej jest moje zdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 A nie można ich po prostu posadzić w tym akwa? Ile ten restart będzie trwał? To akwa chyba nie ma 1600l, że będziesz dwa dni podłoże taczką wymieniał? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted October 4, 2015 Author Share Posted October 4, 2015 Jesli chodzi o mniejsze akwarium to mam kostkę 20l..Ale raczej tam miejsca ni ma. Z tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 A nie można ich po prostu posadzić w tym akwa? Ile ten restart będzie trwał? To akwa chyba nie ma 1600l, że będziesz dwa dni podłoże taczką wymieniał? O widzisz Ahr i to będzie najlepsze rozwiązanie. Zasugerowałem się tymi 3-4 dniami , a faktycznie restart baniaka trwa 5-6h. A na ten czas wystarczy miska/ wiaderko z wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Jak ściąłem Pogostemon erectus, to 10 dni przeleżał we wiadrze zanim zawiozłem go do sklepu a i tak ciągle wyglądał zdrowo i atrakcyjnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 (edited) Jak ściąłem Pogostemon erectus, to 10 dni przeleżał we wiadrze zanim zawiozłem go do sklepu a i tak ciągle wyglądał zdrowo i atrakcyjnie. Ciekawe jak wyglądał po takim czasie u klienta docelowego Sorry, ale dobrze wiedzieć od kogo nie brać roślin. Sorry, ale mogłeś się powstrzymać. Nie kontynuujcie dalszej rozmowy w tym kierunku. Następne takie posty będą nagradzane. /DawW/ Edited October 4, 2015 by DawW Off Topic 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts