yuurei Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 W moim akwarium od lat żyło samotnie 5 trzciniaków i 5 kirysków (czyli w sumie zajęte tylko dno), w trzciniakach się zauroczyłam, a potem nie mogłam dobrać im towarzystwa. Ostatnio jednak postanowiłam ten stan zmienić i wprowadza się czwórka proporczykowców błękitnych (dość duże, jak na proporczykowce, to nie powinny zniknąć w paszczy trzciniaków), parka barwniaków czerwonobrzuchych i może z czasem parę świecików kongolańskich (kiryski raczej niedługo zmienią akwarium, średnio pasują). Akwarium ma wymiary 120x48x60 (60 wysokość), chodzi w nim aktualnie jedynie eheim 2028 sprawdzał się świetnie, ale w związku ze zwiększeniem obsady myślę o dodaniu jakiegoś mechanika. Co sądzicie np. o filtrze aquael turbo filter 1000 lub 1500? Może polecacie coś innego?Dzięki za wszelkie odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Ja miałem aquaela i nie mogę złego słowa powiedzieć. Fajnie "kulturalnie" działa i można było jeszcze dorzucić ceramikę lub coś innego. Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted October 4, 2015 Author Share Posted October 4, 2015 A warto "inwestować" w turbo 1500, czy 1000 spełni swoje zadanie w takim akwarium? W sumie oba dość tanie, ale różnica w cenie dość spora (1,5x), a po co niepotrzebnie przepłacać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Ja w moim 450 mam wersję 500, dwa piętra rurki dziurkowanej owijanej włókniną - wymieniam raz na tydzień. Gdy ustawię go wzdłuż dłuższej ściany to wodę posyła na sam koniec... prawda, że nie chcę go tam stale, tylko do puki nie wyłapie mi pyłu z wody ale działa. 1000 spokojnie starczy jako mechaniczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted October 5, 2015 Author Share Posted October 5, 2015 Ok, to myślę, że skoro 500 łapie cały pył w 450l, to 1000 da sobie u mnie radę na luzie. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, kupuję 1000, temat do zamknięcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts