TeceK Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Witam, najpierw pokaże jak wygląda moje aktualne akwarium: W akwarium jest filtr pat mini z większa i gęstsza gąbką, ok. 80 krewetek red cherry i 2 ślimaki. Będę zakładać nowe akwarium - dokładnie to shrimp set 30 (30l, lampa Aquael 11W), i czy jeśli będzie nowe podłoże (nie ze starego akwarium, tylko nowe wypłukane), 50% wody ze starego akwarium i 50% odstanej wody i filtr ze starego akwarium + kilka kropel bakterii nitryfikacyjnych, to będę mógł w ten sam dzień wpuścić obsadę ze starego akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Najwięcej bakterii jest w podłożu i filtrze. U Ciebie byłby tylko stary filtr. Nie sądzę, aby akwarium było dojrzałe tak szybko, ba... Nawet jestem tego pewien Pewność czy akwarium przeszło cykl będziesz miał po wykonaniu testów na amoniak (NH3) i azotyny (NO2), ale pierwsze testy bym robił po tygodniu. Drugą opcją jest spokojnie poczekać i po ponad 2 tygodniach tylko sprawdzić azotyny, jeżeli będzie równo 0 to możesz wpuszczać obsadę.Wysłane z mojego Lenovo B8000-H przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts