frev Posted September 30, 2015 Share Posted September 30, 2015 (edited) Posiadam stary filtr jbl e901 i planuje w przyszłości zalożyć małe akwarium z litrażem max 72l a nawet 60l. Tylko z taka siłą filtra nie wiem czy nie bd miał tam "pralki". Pomogłaby opcja zmniejszenia przepływu wody przez filtr? Czy lepszym wariantem byłoby zakupienie innego filtra? Na celowniku mam mniejszy zewnętrzny kubełkowy bądź kaskadowy jeżeli tak to z jakich firm by najlepiej celować?Używaj polskich znaków. Regulamin 6.1 /DawW/ Edited September 30, 2015 by DawW Pisowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted September 30, 2015 Share Posted September 30, 2015 Mam ten filtr u siebie w 200L. U mnie szału nie robi. Moim zdaniem, gdyby u Ciebie ustawić wylot po długości to spokojnie bez funkcji wirowania będzie Ci robił fajną cyrkulację wody.Zakładam, że baniak będzie 60x30x35/40h.Jeszcze jak dodasz mu deszczownie (12/16) to już w ogóle będzie spokojnie.W razie problemu zawsze możesz dać deszczownie trochę niżej pod taflę i mocniej go ustawić w pion. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted September 30, 2015 Share Posted September 30, 2015 Mam ten filtr w 2x większym zbiorniku (126l) i uważam, że do niego jest optymalny. Myślę, że w 60x30 nie zrobi dużego zamieszania. Skoro jest dobry, nie ma sensu inwestować w nic mniejszego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 30, 2015 Share Posted September 30, 2015 (edited) Jam mam 2xe901 w 200l i uważam, że te filtry się nie nadają do takiego dużego zbiornika. Słabiutki przepływ, szybko zachodzące osadem węże, jak już to o połowę mniejszy litraż dla tego filtra. Oczywiście przeczytałeś chociaż tytuł tematu? /ahr/ Edited October 1, 2015 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts