włóczykij Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 (edited) Przybliżę szybko temat... Otóż dwa tygodnie temu robiłem restart akwarium 80x40x40 - tylko wymiana podłożą + nowy korzeń + porządek z roślinami. Niestety nie mam możliwości odczekania 4 tygodni aby akwarium dojrzało (małe mieszkanie) więc wpuściłem wszystko po skończonej robocie. W akwarium jest dojrzały filtr + minimum 50% wody ze starego akwarium. Po około 1,5 tygodnia zauważyłem martwe krewetki. Krewetki wyglądają bardzo dziwnie, mają tak jakby pęknięty pancerzyk. Z około 40 krewetek wyłowiłem 4 martwe między środą a piątkiem. Przez weekend żadnej martwej nie zauważyłem. Krewetka wygląda jak na zdjęciu, widać pęknięty pancerzyk. Proszę powiedzieć czy to problem z wylinką czy może coś innego? Parametry jakie były w ubiegłym tygodniu: NO2 - 0 NO3 - 20PH - 7,5GH - 10KH - 5PO4 - O,25 - 0,50FE - O Nowe będę miał dzisiaj lub jutro. Reszta obsady to: 10kardynałków, 5 kirysków pigmejów, 4 neony inesa, zbrojnik niebieski no i krewetki. Edited September 28, 2015 by włóczykij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Problemy z wylinką. Jaka jest temperatura w zbiorniku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted September 28, 2015 Author Share Posted September 28, 2015 23 stopnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted September 29, 2015 Author Share Posted September 29, 2015 Wczoraj badałem wodę. Za bardzo parametry się nie zmieniły No3-10, GH - 9. Wczoraj też znalazłem kolejną martwą krewetkę. Myślicie że to może być wina GH? Przed restartem miałem w akwarium duży kamień znad polskiego morza, może on miał tam swój wkład ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Na Twoim miejscu monitorowałbym NO2 bo prawdopodobnie zbiornik przechodzi od nowa cykl azotowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts