Vercynogetorix Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 (edited) Witam, wszędzie szukam a nie mogę znaleźć info ile gurami mozaikowych należy trzymać razem, myślę o 1 samiec +2 samice lub grupce, nie wiem natomiast jak to wyglądą między nimi; ps. akwa ~300l ps2. to samo pytanie co do prętników karłowatych Edited September 27, 2015 by Vercynogetorix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Ja trzymałem gurami mozaikowe w parach i żadnych problemów nie było. Myślę że harem składający się z jednego samca i dwóch, trzech samic też by był OK. Należy natomiast pamiętać że są to ryby dość płochliwe i nie powinno się ich trzymać z rybami bardzo ruchliwymi oraz takimi które lubią podgryzać płetwy innym współmieszkańcom akwarium. Druga sprawa to to że ryby te są ciepłolubne i wymagają nieco wyższych temperatur. W akwarium z tymi rybami powinny znaleźć się kryjówki np: między gęściej posadzonymi roślinami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted September 28, 2015 Author Share Posted September 28, 2015 (edited) Miejscówka obsadzona kryjówkami będzie, ale faktycznie zastanawiam się nad trzymaniem gurami/prętników z dość żwawymi żółtaczkami indyjskimi. Edited September 28, 2015 by andy102 Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted September 29, 2015 Author Share Posted September 29, 2015 (edited) Wypada jednak, że zrezygnuje z Gurami, zakupione akwarium ma tylko 240l i nie mieszczą się w widoku Edited September 29, 2015 by Vercynogetorix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts