Alwarez Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 Witam chciałbym założyć akwarium 112l z pyszczakami ale zanim zacznę chciałem zapytać jak dobrze się za to zabrać nie chcę roślin raczej kamienie może kilka pojedynczych mało wymagających. Miałem kiedyś akwarium ale niestety źle się za to zabrałem i wszystkie rośliny umarły a rybki wydałem. Cały zestaw został filtr i reszta. Na początek musiałbym parametry wody uzyskać ale jak co kupić i tak dalej najlepiej coś z allegro bo z małej wsi jestem a do sklepu dobrego to z 50km mam. A i tak nie wiadomo czy mi tam dobrze doradzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 Przede wszystkim zastanów się nad ideą pysi w 112L. To średni pomysł. http://forum.superakwarium.pl/topic/48008-malawi-112l/?do=findComment&comment=481547 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 Malawi zacznij lepiej od czegoś pokroju 120x50x50 Zrobisz rybom i sobie przysługę. Rybom, bo będą mieć sporo miejsca, sobie, bo będziesz sobie mógł pozwolić na wybór ciekawszych gatunków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 Zamiast Malawi pomyśl lepiej nad Tangą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alwarez Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 Czytałem że można w 112l pyszczaki ale tylko 1 gatunek ale skoro nie za bardzo to jakie gatunki i obsada z tej Tanganiki ? No i chyba trzeba zacząć od parametrów wody itd tak ? Kupno większego akwarium nie wchodzi w grę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Dokładnie przy standardowych wymiarach 112 to max. 1 harem 1+3 i to tylko Saulosi .Co do obsady Tangi to masz większe pole do popisu-jakie gat. no to musisz sam określić co ci się podoba i wtedy ewentualna korekta.Parametry nie są jakieś "kosmiczne" --ph7,5-9,2,two-8-12,tww-15-18. to tak w skrócie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alwarez Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Ok a co kupić żeby te parametry utrzymać i gdzie znaleźć coś o tych gatunkach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 To już zależy, co Ci w kranie ciecze. W większości przypadków grys koralowy w filtrze wystarczy. O gatunkach z Jeziora sugeruję zerknąć na stronkę główną KMT i strony tematyczne o pielęgnicach. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alwarez Posted September 30, 2015 Author Share Posted September 30, 2015 Możesz rozwinąć ten skrót KMT no i żeby sprawdzić parametry wody potrzeba jakiś test co kupić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted September 30, 2015 Share Posted September 30, 2015 Klub Miłośników Tanganiki. Testy kropelkowe JBL załatwią sprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts