Jump to content

Kostka 30 l start aquael shrimp set 30

Recommended Posts

Witam wszystkich alwarystów!

Po kilku latach przerwy postanowiłem wrócić do tematu :).

Wybór padł na kostkę (z kilku powodów) 30l. Obecnie najbardziej zastanawiam się nad aquael shrimp set 30 I w związku z tym mam kilka pytań.

Jeśli chodzi o florę to pewnie jakiś trawnik wiec pewnie mały i duży heniek.

Jakieś ciemne podloze +black/dragon stone. Być może jakiś korzeń ( mam 1 wiec zobaczymy) . Fauna pewnie z 6 sztuk razbor .

Byłbym wdzięczny za odpowiedź na te kilka pytań.

1. Czy w podobnej cenie(170) znajdę albo złoże coś lepszego?

2. Jak sprawuje się światło z zestawu leddy smart 6w i czy da rade z roślinami które chce.

3. Co polecacie na trawnik i ewentualnie obsadzenia kamieni i czegoś w tle?

4. Jakie razbory (albo coś podobnego) polecacie I nie będzie im za ciasno w 30l.

5. Czy no czarny kwarc i do tego kulki nawozowe z allegro dadzą radę. Czy może ppd kwarc jakiś substrat? Jaki ( nie ukrywam ze cena ma znaczenie)

6. Czy do tego co chce wystarczy easycarbo? Czy lepiej zrobić bimbrownie?

7. Do osób z Krakowa . Gdzie dostane ww kamienie (czy jest szansa w ogóle na nie e jakimś składzie kamienia? Ceny w sklepach są średnio korzystne.

Chyba tyle. Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie

Pozdro!

Edited by Intoxication

Ryby w takim akwarium odpadają, chyba, że drobniczki/drobnotki w ilości sztuk kilka. ;) Żadna radocha patrzeć, jak ryby pływają w kółko i nie mają się gdzie podziać - a taki dokładnie efekt da Ci ta kolumna. Bo kostka to nie jest. Do obsadzenia kamieni weź Christmas moss - u mnie jak zaczął rosnąć, to muszę go obserwować uważnie, by nie wydusił reszty roślin. Łatwe i szybkie zielsko. Substrat i inne bajery tylko, jeśli będziesz sadzić rośliny, które tego potrzebują.

Dzięki za info. Co do trawnika to na dniach sprawdzę jakieś aranżacje i sprecyzuję.

Powiedzcie mi jeszcze jakim typem kamienia są kamienie black/dragon stone? Mam zamiar poszukać po składach i nie wiem czego szukać dokładnie.

Znalazłem np wood stone -łupek.

Pozdrawiam

Edit.

Jeśli będzie potrzeba to po prostu dokupienia 2 lampkę .

Co do podłoża. Czy np po będzie dać jako substrat aquqsubatrate ii i na to kwarc?

Edited by Intoxication