NemoX Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Witam, kupiłem używane akwarium z kamieniami. Aby sprawdzić czy te kamienie zatwardzają wodę wrzuciłem je do dwóch wiader z wodą z Filtra RO. Po dwóch dniach zbadałem twardość wody z wiader i tak: z jednego wiadra wyszła twardość 2 a z drugiego wiadra twardość 3. Woda wlana do czystego akwarium po tych dniach ma twardość 2. Dodam że twardość jaką chcę uzyskać to 5-6 np. przez dolanie kranówki. I moje pytanie czy te kamienie mogę wrzucić do akwarium na cały czas? Czy te kamienie są w stanie zatwardzić mi później wodę bardziej niż do 6 stopni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Owszem ale do jakiego stopnia to niestety nie wiadomo. Ja np. miałem w filtrze ceramikę która mi na twardość nie wpływała dopóki miałem wodę twardą. Po zmianie na miękką zaczęła się rozpuszczać podnosząc kH o 2 stopnie dziennie. Jak chcesz mieć pewność to zostaw Ją tam jeszcze tydzień i się dowiesz co wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts