włóczykij Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Cześć, Proszę o podanie sprawdzonych stron z wymaganiami dla ryb akwariowych. Podobno te strony które pojawiają się na początku w Google nie są do końca wiarygodne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 seriouslyfish.com, fishbase.org, planetcatfish.com... Dobrze jest też kontrastować strony ze sobą i działać z głową, bo czasem zdarzają się błędy w podawaniu optymalnych warunków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Duża część ryb jest opisana w forumowej encyklopedii. http://forum.superakwarium.pl/forum/83-encyklopedia-ryb/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Duża część ryb jest opisana w forumowej encyklopedii. http://forum.superakwarium.pl/forum/83-encyklopedia-ryb/ Duża? to kropla w morzu Mapet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Ja używam czasami strony RybyAkwariowe.eu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Niestety, wiele tych stron podaje mocno rozbieżne informacje. Nawet książka, którą posiadam też często ma inne informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Dlatego dobrze jest sprawdzać strony tematyczne. Tam zwykle siedzą ludzie zajmujący się konkretnie danymi grupami ryb. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Ja również polecam podpytać się na forach. Taki przykład, nawet z SF: hemigrammus bleheri/rhodostomus A small group of these can be kept in a standard 24″ x 15″ x 12″ (60cm x 37.5cm x 30cm) – 70 litre tank. A ja powiem że 80cm długości akwa to mało. To nie są ryby kręcące się w kółko jak neony tylko prawdziwe ścigacze. W mojej 112 nie mają gdzie się rozpędzić. W różnych opisach wiele rzeczy to powielone ze starych opracowań dane. Kiedyś akwa 100l to był olbrzymi zbiornik. Po prostu z czasem ludzie zaczęli wpuszczać ryby do większych zbiorników i dopiero wtedy dostrzegli różnice w zachowaniach. Akwarystyka ewoluuje po prostu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 No niestety tu się zgodzę, ahr, bo miałem u siebie w 112l standardzie Bleherki i... żal mi ich było pod koniec. Kupiłem z przeświadczeniem, że będzie to zamulać jak neony, a tu guzik - ryby całe swoje życie były bardzo aktywne i gdy osiagnęły pełne rozmiary, to w tych marnych 80cm trochę widać było, że im jest ciasno. Z zachowania mi raczej przypominały danio. A znów np. ciekawym jest, jak na polskim forum tematycznym o pewnym biotopie (tu nie będę wymieniał, by nie było, że reklamę robię lub wytykam palcami) dowiedziałem się o wymiarach podstawowych dla konkretnego gatunku ryb, zaś na forum o tematyce bardziej ogólnej związanej z rodziną danej ryby wybito mi z głowy skutecznie wymiary zbiornika, które byłem przeświadczone, że są wystarczające. Generalnie wychodzi zawsze na to, że zasada "minimum +1 rozmiar większe" lub "zakres optymalny, tylko trochę bardziej zawęzić" jest raczej zdrowa w podejściu do ryb i ich warunków mieszkalnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts