Jump to content

Strony z informacjami na temat wymagań ryb.

włóczykij
 Share

Recommended Posts

Ja również polecam podpytać się na forach.

Taki przykład, nawet z SF: hemigrammus bleheri/rhodostomus

A small group of these can be kept in a standard 24″ x 15″ x 12″ (60cm x 37.5cm x 30cm) – 70 litre tank.

A ja powiem że 80cm długości akwa to mało. To nie są ryby kręcące się w kółko jak neony tylko prawdziwe ścigacze. W mojej 112 nie mają gdzie się rozpędzić.

W różnych opisach wiele rzeczy to powielone ze starych opracowań  dane. Kiedyś akwa 100l to był olbrzymi zbiornik. Po prostu z czasem ludzie zaczęli wpuszczać ryby do większych zbiorników i dopiero wtedy dostrzegli różnice w zachowaniach. Akwarystyka ewoluuje po prostu.

• Like 1

No niestety tu się zgodzę, ahr, bo miałem u siebie w 112l standardzie Bleherki i... żal mi ich było pod koniec. Kupiłem z przeświadczeniem, że będzie to zamulać jak neony, a tu guzik - ryby całe swoje życie były bardzo aktywne i gdy osiagnęły pełne rozmiary, to w tych marnych 80cm trochę widać było, że im jest ciasno. Z zachowania mi raczej przypominały danio. :P

A znów np. ciekawym jest, jak na polskim forum tematycznym o pewnym biotopie (tu nie będę wymieniał, by nie było, że reklamę robię lub wytykam palcami) dowiedziałem się o wymiarach podstawowych dla konkretnego gatunku ryb, zaś na forum o tematyce bardziej ogólnej związanej z rodziną danej ryby wybito mi z głowy skutecznie wymiary zbiornika, które byłem przeświadczone, że są wystarczające. Generalnie wychodzi zawsze na to, że zasada "minimum +1 rozmiar większe" lub "zakres optymalny, tylko trochę bardziej zawęzić" jest raczej zdrowa w podejściu do ryb i ich warunków mieszkalnych. :P