mmarc Posted September 16, 2015 Share Posted September 16, 2015 Cześć, zwolnił mi się jeden baniak i chciałbym zrobić z niego zbiornik dla pary muszlowców. Zastanawiam się, czy jest sens korzystania z dotychczasowego podłoża (piasek do piaskownic z OBI) i ewentualnie dotychczasowego filtra włączonego równolegle z nowym filtrem zasypanym grysem koralowym (docelowo zostanie jeden filtr) czy startować ze wszystkim od samego początku? Generalnie nie mam ciśnienia, jeżeli chodzi o szybkie zarybienie zbiornika, zastanawiam się jednak czy dotychczasowa flora bakteryjna nie będzie "kłóciła się" z wymaganiami tangi. Z góry dzięki za sugestie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted September 16, 2015 Share Posted September 16, 2015 Nie praktykowałem takiego zostawiania piasku, ale myślę,że sens jest,przyspieszy to dojrzewanie akwarium. Kłócić ci się nie będzie, pod warunkiem że piasek nie był w morskim akwarium. Co do starego filtra, jest ciągle włączony, czy stoi i czeka na nowy baniak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 Startuj z tym co masz-czyli piasek(jeżeli gradacja jest do 0.8mm) będziesz dzięki temu miał całkiem spore złoże nitrifikacyjnych. Co do filtra to jeżeli faktycznie nie masz parcia to rób tak ja Ci pasi-oba pomysły będą ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted September 17, 2015 Author Share Posted September 17, 2015 Nie praktykowałem takiego zostawiania piasku, ale myślę,że sens jest,przyspieszy to dojrzewanie akwarium. Kłócić ci się nie będzie, pod warunkiem że piasek nie był w morskim akwarium. Co do starego filtra, jest ciągle włączony, czy stoi i czeka na nowy baniak? Dla muszlowców chciałem dołożyć piasku, więc zastanawiam się, nad wypłukaniem starego i wymieszaniem z nowym. Stary filtr cały czas chodzi - na czas restartu przełożę go do osobnego baniaka z odlaną wodą, więc będzie ciągłość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 (edited) więc zastanawiam się, nad wypłukaniem starego Nie płucz, bo stracisz większość bakterii do nowego baniaka. Filtr to pikuś, większość pożytecznych drobnoustrojów jest w podłożu więc lepiej będzie jak po prostu wymieszasz stary ze świerzym i tyle Edited September 17, 2015 by Limak86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted September 17, 2015 Author Share Posted September 17, 2015 Nie płucz, bo stracisz większość bakterii do nowego baniaka Nie dopisałem, że chciałem wypłukać w wodzie z dotychczasowego baniaka - dla mnie to logiczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts