Jump to content

Robaki atakują!!

Tecio88
 Share

Recommended Posts

Witam ponownie.

Moje akwarium powoli dojrzewa - ma już dwa tygodnie, lecz niestety pojawili mi się w nim niemili goście (a raczej nieproszeni). :-(

Nie wiem co to za stworzenia ale jest ich kilkanaście i są bardzo skoczne o ile tak można je opisać, ciężko jakiekolwiek z nich złapać aparatem a co dopiero ręką czy w siatkę.

Pojawiły się wczoraj, w akwarium nie ma na razie ryb, są tylko 3 sztuki ampularii.

Oto goście:

post-3771-0-73354900-1442424499_thumb.jpg

post-3771-0-96346400-1442424524_thumb.jpg

Tylko ręcznie.
A skąd się wzięły? Może z nowymi roślinami?

Przed wpuszczeniem ryb musisz je usunąć całkowicie i mieć pewność, że się ich pozbyłeś.
Nie wiem czy jak nie ma ryb to nie warto czymś odkazić baniaka, tylko czy nie zburzysz biologii... ale 2 tygodnie to mała strata ;)

Dzisiaj od rana sprawdzam, usunąłem 19 sztuk. Mam nadzieję, że to koniec ale pewności nie mam.

Pojwia się drugi problem - nicienie. Przyglądając się czy nie ma ważki zauważyłem białe niteczki o różnej długości wijące się w toni wody.

Wpuściłbym gupiki ale nie wiem, czy mogę....

Jak już będziesz miał jakieś ryby w akwarium to samo zniknie śmiercią naturalną. Nie przejmował bym się.
Ja bym próbował łączyć neony, kiryski i jakieś pielęgniczki + ewentualnie otoski jak już chcesz mieć coś na styl glonożerców, ewentualnie jakieś krewetki(pielęgniczki będą fajnie regulować ich populację) i ślimaki. Może wyjść naprawdę fajnie, pooglądaj sobie te rybki i to jak się zachowują.

Trafna uwaga chociaż Ja wychodzę z założenia, że jak się dobiera ryby to się patrzy czego potrzebują, zwłaszcza, że większość tej obsady którą autor podał właśnie takiej wody wymaga i wypytywał o sporo szczegółów na każdy temat w innym swoim wątku(Czyli, że chce dobrze i się stara). A filtr RO to nie jest jakiś gigantyczny wydatek, za to jakie się tworzą możliwości.