bartek18 Posted September 16, 2015 Share Posted September 16, 2015 Witam otóż przed chwilą odkryłem w swoim akwarium coś ciekawego, zobaczyłem oderwany liść nadwódki zmiennej pochodzący z uprawy nadwodnej, który wypuszcza dwa korzenie O_o, czy spotkał się ktoś już z czymś takim ? Wiem że z liści rozmnaża się np. paprotnica ale nadwódki jeszcze nie wiedziałem rozmnożonej z liścia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 16, 2015 Share Posted September 16, 2015 Pewnie liść był oderwany z kawałkiem łodygi, wtedy to normalne, że puścił korzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek18 Posted September 16, 2015 Author Share Posted September 16, 2015 Właśnie ten liść nie ma nawet ogonka liściowego, a korzenie rosną z głównego nerwu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 Możesz wstawić fotkę tego cudu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek18 Posted September 17, 2015 Author Share Posted September 17, 2015 Spróbuje. EDIT: Przy nasadzie jednego z korzeni widać (nie na zdjęciu) coś zielonego, może to stamtąd wyrosną liście ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek18 Posted September 18, 2015 Author Share Posted September 18, 2015 Z tego zielonego zgrubienia wyrasta już pęd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Słyszałem że Hygrophile się potrafią dobrze regenerować, ale to jest kosmos Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek18 Posted September 18, 2015 Author Share Posted September 18, 2015 (edited) Popatrzyłem jeszcze raz i to jest już taki mały listek i wygląda na to, że od drugiego korzonka też taki pęd wyrośnie, urwałem jeszcze kilka listków, zobaczę co się z nimi stanie, ten liść urwał się chyba z 2 tygodnie temu. Edited September 18, 2015 by bartek18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek18 Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Dwa kolejne liście wypuściły korzenie, tylko jeden został urwany z kawałkiem oczka, a drugi z ogonkiem, wszystkie trzy wsadziłem do pojemniczka z ziemią i piaskiem, pływają w nim po akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts