Mati20009 Posted September 13, 2015 Share Posted September 13, 2015 Witam serdecznie! Założyłem nowe akwarium niecałe 2 tygodnie temu . Założone jest na ziemi ogrodowej a na to piasek kwarcowy. Wymiary:80x35x40 Filtr: Fluval 206 Nawożenie EI , co2 z bimbrowni Oswietlenie: 3x18 W 6500K I mam mały problem..Jako iż jest to moje 3 akwariumi moje doświadczenie nie jest zbyt duże ..Chodzi mi o te rośliny na zdjęciach , które jakby (pogniły). I nwm czy jest to spowodowane tym że po prostu sie nie przyjeły czy coś sie dzieje ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted September 13, 2015 Share Posted September 13, 2015 Akwaria na ziemi ogrodowej powinny być na start BARDZO gęsto obsadzone roślinnością, tym czasem u Ciebie roślin jest baaardzo mało. Ryzykujesz wysyp glonów bo nie będzie miało co pochłaniać substancji oddawanych przez ziemię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati20009 Posted September 13, 2015 Author Share Posted September 13, 2015 Mam nadzieje że szerokim łukiem obejdzie nie ten wysyp glonów .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted September 13, 2015 Share Posted September 13, 2015 Dosadź więcej roślin (IMO zwłaszcza na tył - w rogach masz chyba sporo miejsca) to zmniejszysz prawdopodobieństwo. Dolej trochę wody aby jej poziom był niewidoczny dla obserwatora. PS. szkoda, że przednia szyba jest tak zarysowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
URSUS Posted September 13, 2015 Share Posted September 13, 2015 Dosadź więcej roślin Szczególnie szybko rosnących, a najlepiej takich jak Rogatek wytwarzających antyglony. Sam niedawno startowałem z taką pustynią i to nie był najlepszy pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 13, 2015 Share Posted September 13, 2015 Prawie nie masz roślin, w podłożu ziemia, akwa ma 2 tygodnie, a Ty już lejesz EI? To jest kiepski pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati20009 Posted September 30, 2015 Author Share Posted September 30, 2015 (edited) Witam ! Akwarium trzyma się dobrze. Wpuszczone zostało 20 krewetek. Edited September 30, 2015 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati20009 Posted November 23, 2015 Author Share Posted November 23, 2015 (edited) Niestety ostatnio troche zaniedbałem akwarium ,dlatego pojawił sie mały problem z "nitkami". Po podmiance przyciąłem rośliny, w puściłem 10 neonów innesa oraz 5 gupików endlera. Testy: No3:10 Kh:6 Gh:14 Ph:7,6 Może jakaś porada ? Edited November 23, 2015 by Mati20009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 Dla neonek masz trochę za wysokie pH. Spróbuj zapuścić bardziej rośliny z prawej strony akwarium, żeby zasłoniły Ci sprzęt. Dla równowagi możesz zapuścić też rośliny po prawej i zrobić aranżację V. Poczytaj sobie poradniki o aranżacji bo bazę do cięcia masz dobrą Kolor roślin wydaje mi się trochę za żółty ale to może tak zdjęcia wyszły. Jak kiedyś będziesz wymieniał świetlówki to zamiast jednej 6500k kup 8000k. Rośliny Ci podziękują 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati20009 Posted November 26, 2015 Author Share Posted November 26, 2015 Dla neonek masz trochę za wysokie pH. Spróbuj zapuścić bardziej rośliny z prawej strony akwarium, żeby zasłoniły Ci sprzęt. Dla równowagi możesz zapuścić też rośliny po prawej i zrobić aranżację V. Poczytaj sobie poradniki o aranżacji bo bazę do cięcia masz dobrą Kolor roślin wydaje mi się trochę za żółty ale to może tak zdjęcia wyszły. Jak kiedyś będziesz wymieniał świetlówki to zamiast jednej 6500k kup 8000k. Rośliny Ci podziękują To za tydzień podmienie na demineralizowaną i myśle że ph powninno spaść . I chyba właśnie na to V sie zdecyduje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati20009 Posted November 30, 2015 Author Share Posted November 30, 2015 Po czyszczeniu i podmiance. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati20009 Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 (edited) Parametry wody : NO3:10 KH:3-6 GH:7 PH:6,8-7 jakaś podpowiedz ? I kurcze mam mały problem z tą rotalą w lewym rogu bo coś słąbo jej idzie w porównaniu do reszty. :/ Edited January 2, 2016 by Mati20009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Z tego co zaobserwowałem u mnie (mam rotalę green) to nie lubi ona za bardzo zmian parametrów wody. U mnie rośnie bliżej środka akwarium i daje radę A jakie masz PO4? Ew ile lejesz NO3 i PO4? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Akwa jest oświetlone równomiernie? Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati20009 Posted January 7, 2016 Author Share Posted January 7, 2016 (edited) Właśnie z tym oświetleniem mam mały problem , ponieważ świetlówki konczą sie po 5-10cm przed koncem akwarium i te boki są własnie słabo doświetlone . Nwm czy dałoby rade może jakąś świetlówe małą po boku załozyć ....Czy coś tam innego . Z tego co zaobserwowałem u mnie (mam rotalę green) to nie lubi ona za bardzo zmian parametrów wody. U mnie rośnie bliżej środka akwarium i daje radę A jakie masz PO4? Ew ile lejesz NO3 i PO4? No3: +- 8mg/l Po4: +- 2 mgl , (ponieważ cały czs miałem zbyt wysokie no3 ) Edited January 7, 2016 by Mati20009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 (edited) Nie robisz pomiarów PO4 a lejesz sporo. Sugeruję kupić test. Boki, no standard w zwykłych pokrywach. Ja bym tam montował kompakty 6500K. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Edited January 8, 2016 by WitoldM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Doprowadź stosunek NO3 I PO4 do 10:1. Ja w swoim akwarium leje tygodniowo 10 mg/l NO3 i 1 mg/l PO4 i rośliny u mnie bardzo dobrze rosną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted January 9, 2016 Share Posted January 9, 2016 A ja w swoim akwarium leję tygodniowo 9 ppm NO3 i 1,5 PO4 i rośliny też rosną bardzo dobrze. Ten stosunek 10:1 to taka sama prawda jak ta, że wysoki fosfor powoduje glony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazad92 Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 Każdy zbiornik jest inny i ma inne zapotrzebowanie. Ryby i resztki pokarmu też dorzucają coś od siebie NO3 więc trzeba to jakoś wyrównać. Te 10:1 to są wartości wyjściowe i jeżeli przy takich nam rośliny nie rosą to można zacząć kombinować ze stosunkiem. Bardziej o takie coś mi chodziło niż o sztywne ramy tych 10:1 i trzymanie się ich na zabój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts