Yachu Posted September 7, 2015 Share Posted September 7, 2015 (edited) 1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- Akwarium zalane 02.09.20152.Litraż i wymiary akwarium - ok 80L (65x37x37)3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- LED 25W4.Jak długo świecisz (ile godzin)- póki co w ogóle5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa żwir kwarcowy ok 2-3 mm6.Filtracja - Aquael Pat Mini 400l/h7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - Ogólny8.Ozdoby (jakie)- korzeń, kamienie Ancient Stone9.Rośliny (ile,jakie)- Hemianthus micranthemoides, Ceratopteris siliquosa, Bacopa caroliniana,10.Ryby - obsada (jw.)- jeszcze brak (akwarium dojrzewa)11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- brak12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- Tetra Plant Initial Sticks (80g) pod roślinki13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- brak14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe - PH 7.6, GH 21, KH 15, NO2 0, NO3 0 (wg testów paskowych z JBL)15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? dolałem bakterii Tropical BactoActive16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? -17.Fotka całego zbiornika i fotka detali - dodałem filmikOpis problemu-Akwarium zostało założone kilka dni temu. Po pewnym czasie na roślinkach i żwirze pojawiła się tak jakby biała postrzępiona wata. Korzeń o dziwo jest czysty. Mam problem aby zidentyfikować co to jest za "cudo". https://www.youtube.com/watch?v=YtMh7kW2YI8 Edited September 7, 2015 by Yachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 7, 2015 Share Posted September 7, 2015 Nie wiem co to (wygląda jak pleśń) ale prawdopodobnie dałeś bakterie z pożywką i to coś tę pożywkę zaczęło wykorzystywać. Myślę, że zniknie jak akwarium dojrzeje. Czemu nie świecisz ? Nie wiem co zamierzasz tam trzymać ale ten pat mini może nie dać rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yachu Posted September 7, 2015 Author Share Posted September 7, 2015 (edited) Myślałem w pierwszej chwili, że to pierwotniaki i gdzieś słyszałem że nienaświetlanie może pomóc. Jak można walczyć z pleśnią? Edited September 8, 2015 by Yachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Ja bym poczekał, samo powinno zniknąć jak się cykl azotowy zamknie. Brak oświetlenia raczej nie pomaga. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts